Zomrel autor detektívok a Maxipsa Fíka

Zomrel autor detektívok a Maxipsa Fíka Foto: ČT

V Prahe zomrel vo veku osemdesiattri rokov spisovateľ Rudolf Čechura. Bol známy ako autor detských kníh, no písal aj detektívky a bol veľkým nadšencom Sherlocka Holmsa.


"Dedko zomrel vo svojom pražskom domove. Časť rodiny, ktorá žije v Taliansku teraz mieri do Česka. Pohreb bude v utorok," povedal Matejka pre server iDNES.cz, ktorý informuje, že spisovateľ zomrel 7. októbra.

Čechura bol okrem známeho večerníčka o Maxipsovi Fíkovi aj autorom večerníčka Hugo z hor o tom, ako sa dve deti starajú o snežného muža, kreslil aj pre časopis Čtyřlístek.
Čechura bol však hlavne autorom detektívnych príbehov a veľkým fanúšikom Sherlocka Holmsa.V roku 1968 stal členom The Sherlock Holmes Society of London a od roku 2000 bol členom Českej spoločnosti Sherlocka Holmsa.

Narodil sa v Želénkách u Duchovca vo februári v roku 1931. Vyštudoval obchodnú akadémiu a pedagogické gymnázium, nejaký čas vyučoval a neskôr riadil národný školu v Chomutovsku. V šesťdesiatom roku nastúpil do Československého rozhlasu a neskôr, až do roku 1973, kedy bol za normalizácie prepustený, pracoval ako redaktor časopisu Veda a technika. Potom zostal na voľnej nohe a živil sa prevažne literatúrou pre deti.

Prvý detektívny román vydal v roku 1969, volal sa Nikto nemá alibi a býva uvádzaný v súpisoch českých holmesian. Za román Šperhák získal v roku 1996 Literárne cenu Media klubu, za zbierku Dr Sherlock Holmes v Čechách v deväťdesiatom deviatom Cenu Jiřího Marka.
Použitý životopis podľa databazeknih.cz.

Maxipsa Fíka nahovoril Josef Dvořák