Televíziám zakázali ukazovať ofsajd

Televíziám zakázali ukazovať ofsajd Ilustr. foto RTVS

UEFA prišla s novým výmyslom.

 

 

Čo bol alebo nebol ofsajd sa už diváci pri kvalifikačných zápasoch EURO 2016 nedozvedia. V UEFA rozhodli, že televízie nesmú púšťať opakované zábery, kde diváci môžu posúdiť, či naozaj došlo, alebo nedošlo k ofsajdu. Ako píše český web isport.cz na nové pravidlá upozornil známy český športový komentátor Jaromír Bosák počas zápasu ČR s Islandom.

"Ešte sa vrátim k ofsajdové situácii. Veľmi radi by sme vám ukázali záber aj v inom móde, tak že zastavíme obrázok, nakreslíme čiaru, ale nesmieme. Také sú pravidlá Európskej futbalovej federácie, ktorá to zakázala televíznym staniciam. Zrejme preto, aby neboli komentátormi veľmi nekritizovali rozhodcov. Ale páni z UEFA trochu zabúdajú, že tým koncovým užívateľom je divák, ktorý by rád vedel, ako to celé bolo. Nie je to prvá hlúposť, ktorú hlavy na UEFA vymysleli," povedal Bosák, ktorý to považuje za cenzúru.

Rovnaké obmedzenie platí aj pri Lige majstrov a Európskej lige.

Medzi ďalšie obmedzenia patrí zákaz zverejňovania záberov, ktoré zobrazujú rasizmus, násilie na organizátoroch ale aj poškodzujú UEFA.

„Je to pre mňa najprekvapujúcejšia športová správa v roku," povedal pre sme.sk komentátor RTVS Marcel Merčiak. „Je to totálny krok späť a funkcionári najvyššej európskej futbalovej organizácie sa zhodili pred kritikmi."

Aktualizácia 4. 12. „Takéto odporúčanie Európska futbalová únia nikdy nikomu nedala, teda televíziám ani nikomu inému. Preto sa čudujem vyjadreniam niektorých aj našich komentátorov a zástupcov médií, ktorí si zobrali na mušku UEFA, že je to hlúpe rozhodnutie, dokonca použili slovo cenzúra. Nič také UEFA neurobila, preto ma skutočne rozhnevala mediálna hystéria, ktorá sa rozšírila," uviedol v rozhovore pre denník Šport člen výkonného výboru UEFA, bývalý prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec, podľa ktorého pôvodný zdroj zle preložil manuál pre televízne prenosy a pre organizáciu zápasov.