Zatmenie môžete u nás sledovať online

Zatmenie môžete u nás sledovať online Reprofoto

Aj na Slovensku je dnes možné sledovať čiastočné zatmenie Slnka.

 

 

"V maximálnej fáze Mesiac zakryje Slnko na 60 % a keďže to bude v jeho hornej časti, bude sa nám zdať, akoby sa Slnko na nás usmievalo," píše v tlačovej správe Slovenský zväz astronómov.

Naposledy bolo zatmenie Slnka od nás pozorovateľné 4. 1. 2011 (72 %) a nasledujúce bude až 10. 6. 2021, no to z neho Mesiac zakryje len 4 %.

Zatmenie Slnka 20. 3. 2015 bude úplné, pás jeho viditeľnosti (pás totality) začína južne od Grónska a končí pri severnom póle

Z nášho územia bude zatmenie viditeľné v celom priebehu len ako čiastočné, zo Slnka bude zakrytých 60 % jeho plochy, najmenej na východe, najviac na západe Slovenska. Zatmenie začne na severozápadnom okraji našej dennej hviezdy a skončí na severovýchodnom. Začiatok zatmenia (pre stred Slovenska) nastane o 9 h 41 min, maximálna fáza o 10 h 51 min a Mesiac slnečný kotúč opustí o 12 h 02 min.

Pri pozorovaní bežné slnečné okuliare v žiadnom prípade nestačia. POtrebný je dostatočne tmavý filter (zváračské sklo č. 12 – 14), často odporúčané diskety, CD-čka či začadené sklíčka sú nevhodné, pretože prepúšťajú veľa infračerveného žiarenia. Ideálna je vizuálna fólia Astrosolar alebo z nej zhotovené špeciálne okuliare, ktoré majú v každej hvezdárni.

Kto tieto pomôcky nemá môže sledovať zatmenie aj tu, cez online vysielanie Hvezdárne v Medzeve ale aj napríklad z Moskvy.