Odštartoval výnimočný seriál Osudy - príbehom herečky Dalmy Špitzerovej

Odštartoval výnimočný seriál Osudy - príbehom herečky Dalmy Špitzerovej Archív D.H-Š. (1942)

Skutočné príbehy ľudí, ktorých sa dotkla 2. svetová vojna.

 


RTVS v pondelok o 20 hodine spustila neobvyklú sériu, ktorú bude vysielať každý pracovný deň, tesne pred 20 hodinou. Bude to 30 krátkych príbehov, o ľuďoch, ktorých sa dotkla 2. svetová vojna.

 

Prvý bude o - herečka Dalme Holanovej-Spitzerovej, manželky Juraja Špitzera a matky Zuzany Szatmáry. „Správa o konci vojny ma zastihla v štátnej nemocnici. Od hladu som totiž odpadla na ulici. Istý doktor Pollák sa ma spytoval, kedy som naposledy jedla. Keď som mu to povedala, dal mi nejaké peniaze," spomínala na koniec vojny herečka pred pár rokmi v rozhovore pre web Feminity.

Z konca vojny sa potešila až neskôr: „Keď som v Bratislave stretla rodáka z Liptovského Mikuláša. Na druhý deň ma zaviedol do kaviarne Palace, že mi niekoho ukáže. A tam sedela moja staršia sestra Lila, o ktorej som si myslela, že už tiež nežije, lebo ju deportovali s najstaršou sestrou Ibojou do Osvienčimu. Pri pohľade na ňu som po prvý raz po dlhom čase pocítila skutočnú radosť. Nie preto, že je mier. Zistila som, že nie som celkom sama na svete," povedala Dalma, ktorej rodičov a dvoch mladších súrodencov zastrelili Nemci pár dní pred oslobodením. Jej príbeh je aj o tom, ako sa jej podarilo zachrániť, ako žila pod falošným menom pri Mikuláši a ako jej hrozilo, že ju zastrelia NKVD.

"Už som vedela, že naši nežijú, a tak som sa vybrala hľadať Špitzera, svoju prvú lásku. Dostala som sa až k veliteľstvu NKVD, sídlilo v prízemnom domci. S dvoma mladými vojakmi som sa dala do reči, rýchlo sme sa zblížili. Jeden sa medzi rečou opýtal, ako som sa vlastne zachránila. A ja, idiot, som položartom odpovedala, že som robila tlmočníčku Nemcom. Hneď bolo po priateľstve! Natiahli kohútiky a hajde do záhrady, že ma odstrelia," povedala herečka pre Feminity.

Odporúčame aj: RTVS odvysiela k výročiu skončenia 2. svetovej vojny 60 titulov

Ďalšie časti relácie Osudy budú podobné: sú to príbehy o protifašistickom odboji, holokauste, ľuďoch, ktorí prežili sovietske gulagy.

Televízny seriál je súčasťou cyklu relácií venovaných koncu 2. svetovej vojny. Nadväzuje na rozhlasovú reláciu Osudy, ktoré písalo 20. storočie, ktorú vysiela Rádio Slovensko každú druhú nedeľu.

Komentár k seriálu nahovoril Boris Farkaš, dramaturgicky a scenaristicky reláciu pripravila Soňa Gyarfašová. Na prvých častiach spolupracoval aj režisér Ján Kasz a potom Andrej Levius.