Ako vyzerali nové správy na RTVS?

Ako vyzerali nové správy na RTVS?

RTVS odštartovala v pondelok 7. septembra nový spravodajský formát – Ranné správy.

 


Spravodajstvo je jednou z hlavných priorít, ktoré si stanovilo vedenie RTVS. Nový spravodajský formát Ranné správy bude RTVS vysielať každý pracovný deň so začiatkom o ôsmej, trvajú necelú polhodinu. Prvé vydanie moderoval dlhoročný moderátor spravodajstva RTVS Miroslav Frindt. V moderovaní sa s ním bude striedať Zuzana Hanzelová. ""Nakoľko život v noci nestojí, prinesieme aktuálne témy, súhrn dôležitých ale aj očakávaných udalostí, aktuálnu predpoveď počasia a dopravné informácie od kolegov zo Zelenej vlny RTVS," povedala pre Omédiách.com Dominika Šulková z RTVS.

Nový formát je kombináciou nových správ, hlavných udalostí predchádzajúceho dňa, servisných informácií, ktoré zvyčajne ráno diváci od televízie očakávajú - ako je predpoveď počasia, dopravné informácie aj očakávané udalosti. Počas prvých správ predpoveď odznela dvakrát - RTVS sa spojila telemostom aj s meteorológom.

 

Foto: RTVS

Ranné správy začala RTVS blokom správ o téme utečenci, súčasťou bol aj telefonický rozhovor s vyslanou redaktorkou Tamarou Lištiakovou o situácii aká bola ráno v Mníchove, kde prichádzajú tisícky utečencov.
Živých vstupov bolo počas vysielania viac. Spred Úradu vlády sa prihlásila redaktorka Rita Fleischmanová. Telefonicky sa Frindt spojil aj s redaktorom ČT Jozefom Pazderkom, ktorý sleduje referendum v Poľsku, ale aj s regionálnym redaktorom, ktorý sleduje kauzu učiteľa Ota Žarnaya, ktorá je práve na súde.

Reprofoto

Grafika novej relácie sa niesla v oranžovej a modrej farbe, pričom RTVS viac ako zvyčajne využila možnosti virtuálneho štúdia.

Správy mali len jedného moderátora, na rozdiel od bežných krátkych správ moderátor nesedel za stolom, ale počas relácie sa pohyboval po štúdiu.
Vedúcim vydania bol Peter Farkaš a réžiu mal na starosti Ľubomír Maláček.

Zmeny v spravodajstve nastanú aj vo vysielaní Dvojky: Spravodajsko-analytická relácia Správy a komentáre sa presúva vo vysielaní na 22.00 od pondelka do štvrtka.

Hneď po nej bude nasledovať športová publicistika v podobe rozšírenej relácie GBS+.