Maďarská polícia donútila reportéra zmazať záznam útoku psa na utečenca, tvrdí AP

Maďarská polícia donútila reportéra zmazať záznam útoku psa na utečenca, tvrdí AP Ilustr.foto

Maďarská polícia údajne na hranici so Srbskom zadržala kameramana agentúry AP a donútila ho zmazať záznam, na ktorom policajný pes zrazil k zemi utečenca. Maďarská vláda ale toto obvinenie popiera.

 

 

Údajný incident sa stal v sobotu večer, keď kameraman AP Luca Muzi filmoval migrantov, ktorí cez kukuričné pole neďaleko maďarského mesta Röszke prekročili hranicu so Srbskom. Proti utečencom zakročili policajti a jeden z nich nechal na istého Sýrčana zaútočiť psa s košíkom na ňufáku. Pes muža, ktorý kričal "Prosím, prosím, som utečenec," zvalil, tvrdí Muzi. To, že Muzi všetko filmuje, si všimol jeden z policajtov a nedovolil mu odísť. Novinár už nesmel zatelefonovať ani svojim nadriadeným, ani kolegom na mieste. Policajti Muziho odviedli na tmavé miesto pri registračnom centre pre utečencov a požiadali ho, aby im ukázal, čo má nahraté. Potom mu nariadili, aby záznam zmazal. Muzi takto prišiel o výsledok dvojdňovej práce v Srbsku a Maďarsku. Hovorí, že sa cítil byť v nebezpečenstve, pretože v blízkosti boli psy.

Agentúra AP poslala protestný list hovorcovi maďarskej vlády Zoltánovi Kovácsovi. Správanie policajtov v ňom označila za "neprijateľné" a uviedla, že novinári "by mali mať možnosť pokrývať udalosti, bez toho, aby riskovali fyzické násilie a nemuseli sa báť, že vláda zničí legálne získaný materiál".

Kovács s odvolaním sa na policajnú správu Muziho výklad udalostí spochybnil. Povedal, že policajti len chceli, aby im novinár ukázal, či sú na niektorých záberoch, na čo vraj majú právo. Keď zistili, že tam nie sú, nič ho mazať nenútili. "Psy môžu štekať - sú vycvičení k tomu, aby odstrašovali a trochu naháňali strach, ale s istotou neútočili," tvrdí Kovács.