Utečenec, ktorého potkla maďarská kameramanka, bude trénerom v Španielsku

Utečenec, ktorého potkla maďarská kameramanka, bude trénerom v Španielsku

Sýrsky futbalový tréner, ktorému na maďarských hraniciach podrazila nohy maďarská televízna kameramanka, sa po krutom prijatí v Európe dočkal satisfakcie.

 

 

Španielska futbalová škola na madridskom predmestí Getafe mu ponúkla prácu. Napísal to španielsky denník El Mundo, ktorý zverejnil mužov príbeh, čo zaujalo vedenie spomínaného klubu.

Ešte pred týždňom sa Usáma Abdul Mohsen cítil v Európe ako nevítaný hosť. On a jeho syn boli v skupine ľudí, do ktorých na hranici so Srbskom kopala kameramanka televízie N1TV. Usámovi podrazila nohy, keď sa mu so sedemročným chlapcom v náručí podarilo predrať sa kordónom maďarskej polície, ktorí sa snažili zabrániť utečencom vstupu do krajiny.

"Cítil som bolesť, keď som videl strach a paniku v očiach svojho syna. Zaid plakal dve hodiny ... Neodpustím jej to. Chcem spravodlivosť, pretože to, čoho sa dopustila, je neľudské," povedal španielskym médiám po príchode do krajiny.

Od chvíle, čo sa mu ozval šéf futbalovej školy z madridského predmestia Getafe, vidí však Európu celkom inak. Do Mníchova, kam sa cez Maďarsko a Rakúsko dostal, pre neho prišiel novinár spomínaného španielskeho denníka a cez Paríž a Barcelonu vo štvrtok dorazili do Getafe.

Odporúčame aj: Maďarská kameramanka napísala list: Nie som bezcitná rasistka, ktorá kope do detí

Dostal byt, šancu pracovať a jeho dvaja synovia budú môcť v Španielsku chodiť do školy. "Vidím budúcnosť svojej rodiny v tejto krajine," povedal novinárom muž, ktorý po úteku zo svojej krajiny absolvoval ako desaťtisíce ďalších strastiplnú plavbu z Turecka do Grécka a potom pešo a vlakom púť cez Balkán do Maďarska.

Ľudia, ktorí ako on utekajú zo Sýrie pred občianskou vojnou, sa vraj budú môcť vrátiť, až bude porazený ako prezident Bašár Asad, tak radikáli z Islamského štátu. Či a kedy sa do svojej rodnej krajiny zase pozrie, ale Mohsen netuší.