Do organizácie podvodu s falošným hercom sa pridali viaceré médiá

Do organizácie podvodu s falošným hercom sa pridali viaceré médiá

Televízia priznala, že sa stala obeťou podvodu, keď uverila, že na jej pódiu stojí americký herec.

 

 

Po deviatich mesiacoch je známe, ako sa na tohtoročné udeľovanie Českých levov do priameho prenosu ČT dostal falošný americký herec Jim Carrey. Tzv. podvodníci z internetovej televízie Stream.cz sa k podvodu prihlásili a odhalili, ako ho zorganizovali. Dvadsaťminútová relácia mala len za jeden deň 600.000 zobrazení.

Ceny Českej filmovej a televíznej akadémie Český lev sa tento rok odovzdávali 21. februára v Rudolfíne. Na pódium vystúpil muž, ktorého moderátorka predstavila ako amerického komika Jima Carreyho. Vystrelil konfety a odišiel. Diváci mali pochybnosti, že to bola americká hviezda. Usporiadatelia ale tvrdili, že to bol hollywoodsky herec. Až neskôr priznali, že to Carrey nebol a sami sa stali obeťou podvodu. Slávny herec bol totiž v tom čase v Los Angeles.

"Dostať sa na Českého leva nie je jednoduché, keď nepríde pozvánka. Keď ste nič nenatočili a nie ste poriadna hviezda, zostáva jediná možnosť - byť megahviezda, pretože tá sa môže pozvať, kam chce," hovorí v úvode svojej relácie One Man Show moderátor a vloger Kamil Bartošek alias Kazma, ktorý stojí za podvodom.

Česká televízia ako aj Česká filmová a televízna akadémia sa sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Príprava na rudolfínsky podfuk trvala viac ako mesiac. Kazma a jeho tím sa dohodli na spolupráci s produkčnou spoločnosťou, ktorá v Česku pracuje na zahraničných reklamách. Firma mala predstierať, že Carrey v Prahe práve nakrúca spot. Falošná produkčná informovala organizátorov Českých levov o tom, že herec je práve v Prahe a mohol by sa prípadne zúčastniť udeľovania cien. Upozornila ale, že všetko musí ostať v utajení.

V bulvári sa potom "náhodou" objavili komikove fotky pri prechádzke po Malej Strane, v počítači stačilo len upraviť tvár. Spriatelení moderátori v rádiách zas do éteru vypustili správu, že herca videli v pražských uličkách.

Postup "komikovho" tímu bol podobný ako pri návštevách iných hviezd. Usporiadatelia Českých levov potom ponúkli, že program večera Carreymu prispôsobia. Dostali aj číslo na hercovho falošného agenta. Komik mal vlastnú lóžu. Do Rudolfina prišla náhradná star, ktorú namaskovali profesionálne maskéri, prešla sa po červenom koberci okolo objektívov kamier a bleskov fotoaparátov. Na pódiu pobudla pár sekúnd. Celá skupina potom rýchlo zmizla zadným vchodom. "Chceli sme ukázať, kam až je možné zájsť," hovorí Kazma.

O podvode informovali aj zahraničné médiá.