RTVS prinesie cez Vianoce vlastnú celovečernú rozprávku Johankine tajomstvo

RTVS prinesie cez Vianoce vlastnú celovečernú rozprávku Johankine tajomstvo Foto: RTVS

Princ Juraj, následník trónu ujde pred povinnosťou dvoriť ďalšej z princezien, túla sa so svojím pobočníkom po krajine. Netuší, že ich pri tom spozoruje Johanka - sirota z neďalekej kúrie, ktorú strýko pripravil nielen o majetok, ale chystá sa predať aj posledné, čo má a miluje - jej koňa Bleska.

Keď sa vracia do kúrie, vkročí jej do cesty a do života starenka - netuší, že je to víla - sudička, ktorá jej pri narodení pre svoju márnivosť a nedochvíľnosť premenila osud k horšiemu a teraz má poslednú možnosť svoju chybu napraviť...

Hlavnou postavou príbehu je Johanka (Dominika Zeleníková), ktorá zdoláva prekážky osudu. V príbehu nechýba tvrdohlavý princ Juraj (Filip Cíl), nespravodlivý a chamtivý strýko, či zábudlivá vila Tea a sudička (Emília Vášáryová).

Režisérom rozprávky, ktorú vyrábala RTVS v koprodukcii s Českou televíziou, je Juraj Nvota, scenár mala na starosti Zuzana Lišková a Magdaléna Glasnerová. Rozprávku natáčala spoločnosť ALEF FILM & MEDIA Mariana Urbana a UN FILM Mareka Urbana.

Foto: ČT

Hudbu k záverečnej piesni filmu Na bieleho koňa zložil Martin Kavulič, text napísal Kamil Peteraj a spieva ju Kristína, ktorá sa vo filme vystupuje v úlohe princeznej, ktorá sa zhodou okolností volá tiež Kristína.
Pieseň víly naspievala Emília Vášáryová, hudbu zložila Sisa Michalidesová a text napísal Peter Konečný.

Film sa nakrúcal 26 dní, takmer každý deň minimálne 12 hodín.
Tri nočné scény na zámkoch Bojnice a Zvolen sa nakrúcali celú noc až do svitania.
Dva dni nakrúcania museli byť prerušené kvôli horúčavám, keď teplota v tieni dosahovala 42 stupňov Celzia. Niekoľko členov štábu dokonca z tepla skolabovali.

V druhom období bolo štyrikrát nakrúcanie prerušené počas daždivých dní v lesoch okolo Lozorna a na Záhorí.

Vo filme hrá kôň, ktorý vystupoval aj v americkom veľkofilme Príbeh rytiera, kde sa na ňom viezol priamo Heath Ledger.

Foto: ČT

Zaujímavosťou rozprávky je, že časť mužských postáv šľachticov na koňoch vo filme dablujú ženy.
Vo filme bolo použitých vyše 400 kostýmov.
Viac ako v 3 tuctoch scén boli použité špeciálne digitálne triky.
Letecké zábery sme nakrúcali pomocou dronov.
Viac ako 30 percent exteriérových scén bolo nevyhnutné digitálne retušovať, aby boli odstránené súčasné prvky.

Premiéra rozprávky bude 25. decembra o 20:25 na Jednotke.

Hrajú: Dominika Zeleníková, Emília Vášáryová, Filip Cíl, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias,, Kristína Peláková, Ondrej Hraška, Matej Landl, Martin Durkáč, Jana Oľhová, Vladimír Jedľovský, Milan Ondrík, Karol Čálik, Henrieta Jančišinová Kolláriková a ďalší.

 

Celkový rozpočet výroby filmu bol podľa zmluvy 1,082 milióna eur bez DPH. Celkový koprodukčný vklad RTVS predstavuje sumu vo výške 430.000,- eur s DPH.