Grammy za album roka získala Swift, najviac trofejí má Lamar

Grammy za album roka získala Swift, najviac trofejí má Lamar Facebook Grammy´s

 Album americkej speváčky Taylor Swift nazvaný 1989 získal na pondelkovom ceremoniáli v Los Angeles hudobnú cenu Grammy za najlepší album roka.

Nahrávkou roka sa stala skladba Uptown Funk od anglického hudobníka a producenta Marka Ronsona a amerického speváka Bruna Marse. Favoritom tohtoročného 58. ročníka bol raper Kendrick Lamar, ktorý bol nominovaný v 11 kategóriách. Nakoniec získal päť trofejí, čo bol rekord večera.

Objavom roka bola vyhlásená Meghan Trainor, ktorú časopis Rolling Stone označil v roku 2014 za nejnepravdepodobnejšiu popovú hviezdu. Jej "ďakovačka" bola veľmi emotívne - dvadsaťdvaročná speváčka, ktorá vo svojom debutovom singlu All About That Bass bojuje proti kultu štíhlosti, ju celú preplakala.

Mnoho živých vystúpení bolo venovaných žijúcim legendám aj zosnulým umelcom. Pre Lionela Richieho, ktorý sedel v publiku, zaspievali napríklad Trainor či Demi Lovato. Lady Gaga s jasne oranžovými vlasmi vo farebnej multimediálnej show uctila nedávno zosnulého Davida Bowieho. Časť večera bola venovaná pamiatke B.B. Kinga. Diváci sa nedočkali ohlásenej Rihanny, ktorá je chorá a lekár jej na poslednú chvíľu nariadil hlasový pokoj.

Vystúpenie britskej megastar Adele poznačili problémy so zvukom. Za tie mohol podľa speváčky mikrofón, ktorý spadol do klavíra, čo okamžite vyvolalo silnú odozvu na sociálnych sieťach. Niektorí fanúšikovia požadovali, aby Adele zaspievala pieseň All I Ask ešte raz. Časopis Rolling Stone usúdil, že speváčka vyšla z technickej lapálie so cťou, podľa hudobného kritika denníka Los Angeles Times ale bola inokedy intonačne presná Adele "pod tónom".

Piesňou roka sa stala Thinking Out Loud anglického skladateľa a speváka Eda Sheeran a Amy Wadge. Túto autorskú kategóriu vyhlasoval slepý spevák Stevie Wonder, ktorý si z ostatných na pódiu robil srandu, že oni meno víťaza prečítať nemôžu, pretože je v Braillovom písme. Za Thinking Out Loud získal Sheeran aj cenu v kategórii najlepší popový výkon.

Niekdajšia country speváčka Swift po prevzatí "gramofónky" v príhovore k publiku povzbudila ženy, ktoré cítia, že neustále prehrávajú alebo že niekto ich snahy podkopáva. "Vždy tu budú ľudia, ktorí sa budú snažiť podkopať váš úspech alebo sa priživiť na vašich výsledkoch či sláve," povedala Swift, čím podľa agentúry AP čiastočne mierila na rapera Kanye Westa. Ten vo svojej novej piesni tvrdí, že Swiftovú preslávil on - a to tým, že jej v roku 2009 pri udeľovaní cien MTV ukradol mikrofón.

Swift získala celkovo tri Grammy. Okrem albumu roka tiež vyhrala kategóriu najlepší popový vokálny album a najlepšie hudobné video.

Medzi víťazmi Grammy je tento rok tiež bývalý prezident Jimmy Carter, ktorý triumfoval v kategórii najlepšie hovorené slovo. Navrhnutý bol za audioverziu svojej knihy "A Full Life: Reflections at Ninety." Jednu sošku už má Carter doma, získal ju v roku 2007.