Moskva je rozhorčená, nechce krymsko-tatársku speváčku na Eurovízii

Moskva je rozhorčená, nechce krymsko-tatársku speváčku na Eurovízii Reprofoto youtube Eurovision

Ukrajinu bude vo finále tohtoročnej súťaže Eurovízia v Štokholme zastupovať krymskotatarská speváčka Džamala.

Napísala to dnes kyjevská tlač s odvolaním sa na rozhodnutie ukrajinskej výberovej komisie. Tridsaťdvaročná interpretka chce na Eurovízii zaujať piesňou s názvom 1944, ktorá je venovaná krymským Tatárom deportovaným sovietskym režimom za druhej svetovej vojny. Moskva je rozhodnutím rozhorčená. Otázkou je, či pieseň s politickým podtextom organizátori do súťaže skutočne zaradia.

Deportácie, ktoré mali byť podľa sovietskeho diktátora Josifa Stalina trestom za údajnú kolaboráciu s nacistickým Nemeckom, postihli asi 220.000 krymských Tatárov a príslušníkov niekoľkých ďalších krymských menšín. Väčšina transportov zamierila do Strednej Ázie a na Sibír. Až v roku 1967 boli obvinenia voči občanom tatárskej národnosti odvolané a na konci 80-tých rokov im bol povolený návrat do vlasti.

Odporúčame aj: Z Eurovízie sa stala zábavka diktátorov

Džamala, vlastným menom Susana Džamaladinovová, chce svojou piesňou uctiť pamiatku krymskotatarských obetí stalinskej éry. Aj keď v texte songu nie je zmienka o predvlaňajšej ruskej okupácii, chápe ukrajinská verejnosť pieseň aj ako protest proti násilnému zaberaniu ukrajinského polostrova Ruskom na jar v roku 2014.

Rovnako chápe pieseň aj Moskva. Poslanci ruského parlamentu sú podľa agentúry RIA Novosti rozhorčení a žiadajú vedenie súťaže, aby "politickú provokáciu" nedopustilo. Regule Eurovízie podľa agentúry DPA texty politického zamerania nepripúšťajú. V roku 2009 nebola z týchto dôvodov pripustená do súťaže gruzínska skupina Stephane & 3G s piesňou We Don't Wanna Put In, ktorá bola podľa Európskej vysielacej únie, útokom na ruského prezidenta Vladimira Putina.

V Rusku, ale aj v mnohých iných európskych krajinách, je súťaž Eurovízia mimoriadne sledovaná a populárna. Vlaňajší ročník pritiahol k televíznym obrazovkám 197 miliónov divákov z celého kontinentu.