Zomrel autor večerníčkových postáv

Zomrel autor večerníčkových postáv Foto: ČSFD

Dnes po dlhej chorobe zomrel animátor a výtvarník Zdeněk Smetana.

 

 

Bol autorom mnohých známych postáv z televíznych Večerníčkov, napríklad Kremienka a Chocholúšika, Rákosníčka, Malej čarodejnice alebo Štaflíka a Špagetky. O úmrtí informovala jeho rodina.

Smotana pracoval v známom animovanom štúdiu Bratři v triku, ktoré založil Jiří Trnka. Prišiel tam už v roku 1946. Tvorbe pre deti sa venoval najmä v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Po rozprávkach Kremienok a Chocholúšik prišiel Rákosníček, Malá čarodejnica.

Pre kolegu Václava Bedřicha namaľoval Štaflíka a Špagetku, vytvoril tiež strašidlo Barbucha i ďalšie postavy z animovaného filmu Kubula a Kuba Kubikula podľa rozprávky Vladislava Vančuru.

Na Smetanových príbehoch vyrástlo niekoľko generácií detí. Koncom osemdesiatych rokov výtvarník, ktorý získal aj ceny na filmových festivaloch, výrazne zvoľnil. Tvoril odvtedy najmä voľnú grafiku.

"Spočiatku som tvoril diela pre dospelé publikum, ktoré ma niekedy potľapkávalo po chrbte. Ale väčšiu cenu pre mňa mal úsmev detí, ktorý bol tým najúprimnejším hodnotením toho, či sa mi niečo podarilo," povedal nedávno výtvarník, podľa ktorého je na rozprávkach najkrajšia istota, že dobro zvíťazí nad zlom. "Mám pocit, že na mojich postavičkách sa deťom aj dospelým páči to, že to nie sú bombastickí akční hrdinovia," povedal Smetana.