Zomrel režisér bondoviek

Zomrel režisér bondoviek Foto: 007.com

Vo veku 93 rokov zomrel na španielskej Malorke britský režisér Guy Hamilton.

 

 

Informovala o tom dnes agentúra AP. Autor dvadsiatky filmov, vrátane štyroch bondoviek a veľkofilmu Bitka o Britániu, zomrel v stredu v nemocnici v meste Palma de Mallorca, kde žil. Podrobnosti k úmrtiu nemocnice neoznámila.

Guy Hamilton je považovaný za režiséra, ktorý pozdvihol úroveň bondoviek, keď do nich ako agenta 007 angažoval Seana Conneryho a Rogera Moorea. "Veľmi ma to zarmútilo, keď som sa dozvedel, že skvelý režisér Guy Hamilton odišiel do strižne tam hore," komentoval správu Moore, ktorý si zahral Jamesa Bonda v Hamiltonovom filme Žiť a nechať zomrieť z roku 1973.

Svoju prvú bondovku Goldfinger natočil Hamilton v roku 1964 a bol z nej kasový trhák. Ďalšími bondovkami, pod ktorými je podpísaný ako režisér, sú Muž so zlatou zbraňou a Diamanty sú večné, obe zo 70. rokov.

Hamilton sa narodil 16. septembra 1922 v Paríži anglickým rodičom. Po vojne najprv zbieral skúsenosti ako asistent režiséra Carola Reeda pri natáčaní filmov Padlý idol (1948) a Tretí muž (1949). Hamiltonov režijný debut The Ringer z roku 1952 skončil bez povšimnutia. V roku 1962 dostal za vojnový film Najlepší nepriateľ Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film.

Za jeden z najlepších vojnových filmov vôbec je považovaná Bitka o Britániu, ktorú nakrútil v roku 1969. Po bondovkách zo 70. rokov už veľký úspech so svojimi filmami nemal. S režírovaním skončil v roku 1989.

Hamilton bol dvakrát ženatý, obe ženy boli herečky.