Pre Rusko je víťazstvo v Eurovízii otázkou národnej cti

Pre Rusko je víťazstvo v Eurovízii otázkou národnej cti Foto: FB Eurovision

 Rusko je najväčším favoritom bookmakerov na víťazstvo v tohtoročnom finále piesňovej súťaže Eurovision Song Contest. Jedným z dôvodov je aj to, že Moskva nešetrila na prípravu a priebeh okázalého predstavenia.

 

 

Rusko vyhralo v Eurovízii zatiaľ len raz, a to v roku 2008 v Belehrade s piesňou Believe so spevákom Dimom Bilanom. Vďaka tomu krajina usporiadala ďalší ročník súťaže v Moskve, ktorého finále navštívil aj vtedajší premiér a terajší prezident Vladimir Putin.

Podľa Svanteho Stockseliuse zo švédskej televízie tak Putin poukázal na význam, aký Rusko súťaži prikladá. Ruskí usporiadatelia mu potvrdili, že udalosť má pre krajinu "najvyššiu dôležitosť". "A tiež vraj (Putin) chcel, aby sa ubezpečil, že to bude show, ktorá urobí Rusku reklamu a že Európe ukáže, čoho sú (Rusi) schopní. Dali do tej šou veľa peňazí," povedal podľa BBC Stockselius.

Odporúčame aj: Eurovízia rieši porušenie pravidiel, objavila sa zakázaná vlajka

Že berie Kremeľ Eurovíziu veľmi vážne, sa ukázalo aj v roku 2013, keď si ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v Azerbajdžane posťažoval, že táto krajina neoplatila Rusku body, ktoré jej dalo: zatiaľ čo ruská porota dala ich spevákovi maximum 12 bodov (pre seba sa hlasovať nedá), azerbajdžanská nedala Ruske Dine Garipovovej ani bod.

"Ukradli nám desať bodov," vyhlásil vtedy Lavrov. V nezáväznom hlasovaní azerbajdžanského publika Rusko skončilo druhé.

Podľa BBC je ale pomerne bežné, že poroty mávajú mnohokrát iný názor ako publikum a stáva sa, že sa do Eurovízie vmieša aj politika. V posledných rokoch publikum na Eurovízii pri vystúpení ruských interpretov pravidelne píska a bučí, čo je pre Rusko veľmi nepríjemné.