Print this page

Britský miliardár napadol novinára Reprofoto Sky News

Miliardára pobúrili otázky.

 

 

Britský miliardár Philip Green napadol v gréckom letovisku novinára televízie Sky News. Nepáčilo sa mu, že ho natáčajú pri otázkach o osude tisícov jeho zamestnancov, ktorí prišli o prácu a ktorí môžu prísť aj o peniaze na penziu, zatiaľ čo Green si užíva na svojej jachte za 100 miliónov libier. Green je bývalý majiteľ reťazca obchodných domov BHS, ktorý je teraz v likvidácii.

"Zmiznite odtiaľto, alebo zavolám políciu," odpovedal Green novinárovi, ktorý ho vystopoval na ostrove Ithaka v Iónskom mori. "Zahoďte tú kameru do mora!" kričal na kameramana a vrhol sa na prístroj. Na záberoch vidieť, že došlo aj k bitke.

Spoločnosť BHS, ktorá prevádzkovala 163 obchodov, bola v posledných rokoch pod tlakom ostrej konkurencie na britskom maloobchodnom trhu a zameškala nástup internetových nákupov. V marci jej veritelia schválili záchranný plán, firme sa ale nepodarilo získať dostatok peňazí z predaja majetku a kvôli vysokým dlhom sa v apríli musela podrobiť nútenej správe. Aj preto čelí Green tlaku, aby svoju luxusnú jachtu predal a mohol vyplatiť zamestnancov.

Pád reťazca BHS pripravil o prácu zhruba 11.000 ľudí. Asi 20.000 hrozí, že prídu aj o peniaze na dôchodok z firemného dôchodkového fondu.

Firmu, ktorú v roku 1928 založili americkí podnikatelia podľa úspešného modelu britských obchodných domov Woolworths, v roku 2000 kúpil za zhruba 200 miliónov libier Green. Vlani v marci ale BHS predal za jednu libru málo známym investorom združeným v spoločnosti Retail Acquisitions.