RTVS dnes o pozadí kupónovej privatizácie, z ktorej vzišli aj súčasní oligarchovia

RTVS dnes o pozadí kupónovej privatizácie, z ktorej vzišli aj súčasní oligarchovia Foto: ČT

Kupónovej privatizácii venuje RTVS celý utorkový večerný program na Dvojke. Po správach odvysiela dokument Kupónová privatizácia a po ňom špeciálne vydanie relácie Večera s Havranom.

 


Nový dvojdielny dokument Kupónová privatizácia prináša pohľad na transformáciu československej i slovenskej ekonomiky očami jej aktérov s odstupom štvrťstoročia. „Je to silný príbeh, ktorý nielen staršiu generáciu vráti do revolučných prelomových rokov, ale v mnohých prípadoch otvorí oči aj mladej generácii. Získa nový pohľad na prvé kroky demokracie u nás, ale aj na vznik novej ekonomickej oligarchie, ktorú toto obdobie sformovalo," píše RTVS.

 

Po dokumente pôjde diskusná relácia Večera s Havranom. Naživo budú o kupónovej privatizácii s moderátorom Michalom Havranom diskutovať bývalá ministerka Brigita Schmögnerová, bývalý minister financií Ivan Mikloš a český ekonomický novinár Jindřich Šídlo. Diskutovať budú o úspechoch a chybách privatizácie, o tom, či sa podarilo premeniť Slovensko a Česko na krajiny malých akcionárov, alebo došlo iba k presunu majetku k súčasným oligarchom.

Po Nežnej revolúcii v roku 1989 bolo nutné vo vtedajšom Československu naštartovať ekonomiku, ktorej výkonnosť a efektivita v osemdesiatych rokoch minulého storočia prudko klesali. Ekonomika sa v celom východnom bloku dostávala na okraj kolapsu. Socialistické plánované hospodárstvo v tom čase vygenerovalo iba málo ľudí, ktorí boli schopní (alebo si to len mysleli) transformovať ekonomiku na princípoch trhového mechanizmu. A tak sa politickí i ekonomickí lídri dohodli na spôsobe, že ak nie je nikto, kto by štátny majetok dokázal kúpiť, treba ho ľuďom jednoducho darovať. Takmer zadarmo, len za symbolický poplatok. A tak sa pomaly začal rodiť mechanizmus kupónovej privatizácie, píše v upútavke RTVS.