Kameramanka, ktorá kopala do utečencov, bola dnes obvinená z výtržníctva

Kameramanka, ktorá kopala do utečencov, bola dnes obvinená z výtržníctva Reprofoto youtube

Maďarská kameramanka, ktorá pred rokom na srbsko-maďarskej hranici podrazila nohy utečencovi s dieťaťom v náručí a kopala do utečencov, bola dnes v Budapešti obvinená z výtržníctva.

Oznámila to miestna prokuratúra.

Petra Lászlóová, ktorá kvôli svojmu činu prišla o prácu, sa za útoky ospravedlnila, i keď sa opakovane snažila svoj skutok obhájiť.

Lászlóová pôsobila v ultrapravicovo orientovanej televíznej stanici N1TV, blízkej krajne nacionalistickej strane Jobbik. Video zachytávajúce jej útok sa dostalo na sociálne siete a vyvolalo škandál v Maďarsku aj v zahraničí. Mesiac po incidente sa ruským novinárom posťažovala, že po príhode na hraniciach sa jej život zrútil a uvažuje o emigrácii do Ruska.

Prokurátor Zsolt Kopasz vo vyhlásení potvrdil, že Lászlóová na bežiacich utečencov skutočne zaútočila. Muža s dieťaťom však podľa neho nezasiahla a jej správanie navyše nemožno hodnotiť ako rasovo motivované. Muž, ktorý bol neskôr identifikovaný ako sýrsky futbalový tréner Usáma Abdul Mohsen, sa vysťahoval do Španielska, kde ho zamestnala jedna zo športových škôl.

Cez maďarské územie vlani preniklo ďalej do Európy takmer 400.000 imigrantov. Premiér Viktor Orbán na situáciu zareagoval výstavbou plota na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom.