Duel Clintonová a Trump: Aj o obchytkávaní, nevere či zásahu z Ruska

Duel Clintonová a Trump: Aj o obchytkávaní, nevere či zásahu z Ruska Reprofoto: youtube/CNN

Veľmi ostrá a plná osobných útokov bola druhá debata demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej a republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

 

 

Clintonová podľa očakávania kritizovala Trumpa za jeho správanie sa k ženám. On odpovedal obvinením jej manžela zo sexuálnych útokov. Rovnako potom vyhlásil, že by jeho súperka mala byť odsúdená na trest väzenia za to, že vo funkcii ministerky zahraničia využívala súkromný e-mail na pracovné účely.

Podľa predpokladov prišla hneď na úvod debaty reč na videonahrávku z roku 2005, na ktorej sa Trump chváli, že ho ženy nechávajú, aby ich bozkával a obchytkával, pretože je slávny. Republikánsky kandidát v debate odmietol, že by takéto veci vykonával bez dovolenia týchto žien. Zdôraznil zároveň, že k ženám chová hlbokú úctu. Pripustil, že na svoje výroky z nahrávky nie je hrdý, ale považuje ich len za neškodné reči.

Clintonová uviedla, že videonahrávka s urážlivými komentármi o ženách presne ukazuje, kto Trump je. Trump naopak zaútočil na rodinu Clintonovcov, keď vyhlásil, že manžel Clintonovej, exprezident Bill Clinton sa k ženám správal oveľa horšie a skutočne ich zneužíval. "U mňa to sú slová, pri ňom činy," povedal.

Potom Trump kritizoval Clintonovú kvôli tomu, že ako šéfka americkej diplomacie používala osobné e-mail na pracovné účely. "Ak budem zvolený prezidentom, menujem zvláštneho prokurátora na vyšetrenie Clintonovej v tejto otázke," povedal Trump.

Clintonová zopakovala, že používanie osobného e-mailu v úrade bola chyba. Zdôraznila však, že neexistujú dôkazy, že by to viedlo k úniku tajných informácií z ministerstva. Trump obvinil Clintonovú zo lži a povedal, že vymazala cez 30.000 e-mailov, ktoré mali byť odovzdané na preskúmanie vyšetrovateľom.

Debata sa ďalej točila okolo zdravotného poistenia, bojov s islamistami v Sýrii a Iraku či daní.

Clintonová tiež obvinila Rusko že sa snaží ovplyvniť výsledok amerických volieb v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Možno je to preto, že Trump chváli ruského prezidenta Vladimira Putina, alebo je to možno preto, že je spojený s ruskými podnikateľmi, uviedla Clintonová. Trump ale odmietol, že by v kampani s Moskvou spolupracoval.

V debate, ktorá sa konala na Washingtonovej univerzite v St. Louis, kládli na rozdiel od prvej debaty otázky nielen moderátori, ale aj prítomní diváci. Debata začala v chladnom ovzduší, na začiatku si kandidáti ani nepodali ruky. Trump v priebehu diskusie označil Clintonovú nielen za klamárku, ale aj za diabla a tvrdil, že "chová v srdci obrovskú nenávisť". Svoju súperku tiež často prerušoval. Clintonová zase vyhlásila, že takmer nič z toho, čo Trump hovorí, nie je pravda.

Až úplný záver debaty priniesol zmierlivejší tón, keď sa jeden z divákov spýtal, čo na sebe obaja uchádzači navzájom rešpektujú. Clintonová vyhlásila, že rešpektuje Trumpove deti, čo jej súper ocenil ako "veľmi pekný kompliment". Trump zase vyzdvihol, že Clintonová je bojovníčka, hoci on nesúhlasí s väčšinou toho, za čo ona bojuje. "Bojuje tvrdo a nevzdáva sa, čo považujem za veľmi dobrú vlastnosť," povedal. Na záver deväťdesiatminútovej debaty si obaja kandidáti predsa len potriasli rukami.