JOJ a ČT budú mať neobvyklú kriminálku Svět pod hlavou

JOJ a ČT budú mať neobvyklú kriminálku Svět pod hlavou Foto: ČT

Policajt Filip Marvan sa po autonehode prebudí v severočeskom meste začiatku osemdesiatych rokov a stane sa súčasťou tímu okresný kriminálky. Prečo tu je? Aká je jeho úloha?

 

 

Čo si má myslieť o svete, kde príslušník Zboru národnej bezpečnosti je autorita, ktorému sa za žiadnych okolností neodporuje, dnešný tunelári patria ku zlatej mládeži? A čo má poradiť svoje dvadsaťročnej matke, ktorá práve zistila, že je tehotná a len on vie, že sa jej narodí chlapec a bude sa volať Filip?

Foto: JOJ
V januári prinesie JOJ detektívnu minisériu Svet pod hlavou, ktorá pripravuje v koprodukcii s Českou televíziou a spoločnosťou Bionaut.

Odporúčame aj: Kto koho hrá v seriáli Svet pod hlavou

O čom bude desaťdielna kriminálka?

Policajt Filip Marvan musí ukradnúť dôkaz, aby zachránil svojho brata pred mafiou. Nečakane ho zrazí auto a upadne do bezvedomia. Prebudí sa v nemocnici v roku 1982. Ako sa v minulosti ocitol a existuje vôbec cesta späť? Prečo sa prepadol v čase do obdobia tesne pred svojím narodením? Na pozadí pátrania po príčinách, ktoré jeho rodine zmenili život, je Filip nútený vyšetrovať sériu detektívnych prípadov z prostredia severných Čiech 80-tych rokov.

Foto: ČT

„Severné Čechy za neskorej normalizácie nie sú časom, kam by sa niekto z nás chcel nostalgicky vracať. Je to skôr väzenie, z ktorého hlavný hrdina hľadá východ. Svet pod hlavou ponúka spletitú kriminálnu krížovku v rovine dobových zločinov, ale aj v rovine pátrania po koreňoch rodinnej tragédie," povedal kreatívny producent Českej televízie Michal Reitler.

Foto: ČT

Miniséria je inšpirovaná seriálom BBC Life on Mars. Koncept seriálu mali na starosti režiséri Marek Najbrt a Radim Špaček, ktorí v minulosti získali za svoju prácu Českého leva.

„Človek z demokratického sveta je konfrontovaný s totalitným režimom. Zo začiatku je to groteskné, takmer zábavná skúsenosť, no neskôr už pôjde o život," povedal Najbrt.

Foto: ČT

V hlavných úlohách sa predstavia herci Václav Neužil, Ivan Trojan a Judit Bárdos.

Na ČT kriminálka začína 5. januára, JOJ presný dátum neprezradila.