Most-Híd vysvetľuje, prečo na poslednú chvíľu odmietla prísť do O 5 minút 12

Most-Híd vysvetľuje, prečo na poslednú chvíľu odmietla prísť do O 5 minút 12 Reprofoto RTVS

Do RTVS neprišli lídri strán, uprednostnili nekonfliktnú debatu.

Dnes mala RTVS naplánované špeciálne vydanie diskusnej relácie O 5 minút 12. Do relácie pozvala zástupov všetkých parlamentných strán. Predsedovia však dali prednosť inému médiu.

Do RTVS neprišiel ani jeden predseda politickej strany, hoci RTVS predpokladala, že práve predsedovia strán využijú špeciálny priestor na hodnotenie roka od parlamentných volieb ale aj aktuálne politické dianie, kde je hlavnou témou zrušenie Mečiarových amnestii.
Do RTVS prišli títo politici:

  • Miroslav Číž (Smer-SD), podpredseda poslaneckého klubu v NR SR
  • Ľubomír Galko (SaS), podpredseda strany, poslanec NR SR
  • Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA), poslankyňa NR SR
  • Milan Krajniak (Sme rodina – Boris Kollár), podpredseda hnutia, poslanec NR SR
  • Milan Uhrík (Kotleba – ĽSNS), podpredseda strany, poslanec NR SR

Zástupcovia SNS a Most-Híd v diskusii chýbali.

„SNS ešte v piatok pozvanie nevyužila. Informovala len veľmi všeobecne, že účasť nepotvrdila bez uvedenia akéhokoľvek konkrétneho dôvodu," informoval na začiatku relácie moderátor Martin Strižinec. Mal prísť aj zástupca Most-Híd Gábor Gal. Hoci v piatok účasť potvrdil, v nedeľu na poslednú chvíľu účasť zrušil a strana Most-Híd k tomu vydala vyhlásenie, podľa ktorého dôvod ich zrušenia účasti je prítomnosť zástupcu kotlebovcov, ktorých RTVS tiež pozvala. „ĽSNS popiera základné demokratické princípy, jej predstavitelia volajú po nenávisti, rasovej neznášanlivosti a diskriminácii. Verejnoprávna televízia predstaviteľovi tejto strany ponúka priestor v čase, keď si ľudia dobrej vôle pripomínajú 75. výročie prvého transportu zo Slovenska do Osvienčimu," píše vo vyhlásení Most-Híd. Strana zároveň upozorňuje, že zástupcu ĽSNS televízia „pozýva ho v čase, keď sa obyvatelia ešte nespamätali zo zneužívania neonacistických symbolov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom."

Odporúčame aj: Kotlebovci sa sťažujú: RTVS nás cenzuruje a ignoruje. Tu je odpoveď z RTVS

Most-Híd mieni postupovať obdobne aj v budúcnosti. „Sloboda znamená aj zodpovednosť. Zabrániť extrémizmu, jeho prejavom a narastaniu je úlohou a zodpovednosťou nás všetkých," píše Most-Híd.

Moderátor sa tiež pozastavil nad zostavou hostí. „Toto bol priestor, kde mohla koalícia a opozícia diskutovať v jednej debate spolu. Mohli sme si vypočuť názory, argumenty, pohľady v jednej debate. Takýto priestor vytvorila iba RTVS. Lídri však uprednostnili debatu, kde môžu rozprávať len sami so sebou," povedal na začiatku relácie Strižinec.

Narážal pritom na podobnú diskusiu v TA3, ktorá síce tiež pozvala všetkých zástupcov parlamentných strán, no diskutovali samostatne najprv z koalície a potom z opozície. Do TA3 vyslali všetky strany svojich lídrov.