Z RTVS unikli dokumenty o vysokých platoch v manažmente, Mika hovorí o diskreditácii

Z RTVS unikli dokumenty o vysokých platoch v manažmente, Mika hovorí o diskreditácii Foto: RTVS

Len pár dní pred vypočutím kandidátov na šéfa RTVS sa objavili na sociálnych sieťach materiály, ktoré majú hovoriť o platových pomeroch niektorých riadiacich pracovníkov v RTVS za Václava Miku.

 

 

Výška platov pobúrila viacero zamestnancov RTVS. Kým v dokumente sa píše o platoch riadiacich pracovníkoch vo výške od cca 4 do 8 tisíc eur, mnoho zamestnancov nemá po rokoch praxe ani tisícku. Zároveň pre ľudí, ktorí pracujú v RTVS, platí dvojaký meter. Napríklad v rozhlasovom aj v televíznom spravodajstve sú v odmeňovaní priepastné rozdiely. Niektorí redaktori si podľa typu zmluvy môžu zarobiť niekoľko tisíc eur a sú redaktori, ktorí majú stanovenú mzdu v klasickej pracovnej zmluve a nemajú šancu zarobiť viac. Môžu dostať odmenu 200-300 eur ako pohyblivú zložku mzdy v závislosti od vôle nadriadeného, informoval nás zdroj z RTVS, ktorý nechce byť menovaný.

Na samotné dokumenty včera podvečer novinárov mailom upozornila samotná RTVS. „V spojitosti so súbojom o kreslo generálneho riaditeľa RTVS sa množia mediálne útoky, ktoré vyvrcholili únikom osobných a mzdových údajov z internej personálnej agendy RTVS. Tieto majú byť využité na diskreditáciu generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku v opätovnej kandidatúre na generálneho riaditeľa," píše v stanovisku vedenie RTVS, ktoré tak výšku platov na dokumentoch potvrdilo.

O dokumentoch včera písal web Topky.sk. „Podľa našich odhadov je v RTVS maximálny možný plat, ktorý umožňuje zákon, okolo 3 400 eur mesačne aj s odmenami. Niektorí manažéri, ktorí sú priamo v dokumente menovaní, pritom poberali takmer trojnásobok. Jeden z riaditeľov dostával až 8 154 eur mesačne. Pre porovnanie - radoví zamestnanci sa po valorizácii v roku 2015 dostali tesne nad hranicu 800 eur v hrubom," píšu Topky.sk.

Mika v stanovisku píše, že všetky mzdy a odmeny, vrátane miezd a odmien vrcholového manažmentu v uplynulom období, boli vyplatené v súlade so zákonom a mzdovým poriadkom RTVS. „Systém odmeňovania vrcholového manažmentu zobrala na vedomie aj Dozorná komisia Rady RTVS. Riaditeľom sekcií je priznaná odmena, ktorá je závislá od odmeny GR RTVS priznanej Radou RTVS na základe dosiahnutých výsledkov za dané obdobie. Ako verejnoprávne médium sme transparentní a otvorení," píše Mika.

Riaditeľom sekcií a manažmentu RTVS sú podľa neho priznávané odmeny, ktoré sú súčasťou pracovných zmlúv vo väzbe na priznané odmeny generálnemu riaditeľovi. V praxi to znamená, že ak Rada RTVS schváli generálnemu riaditeľovi odmenu vo výške 100% za splnenie úloh, jeho plat dosiahne v priemere výšku približne 7200 Eur, v hrubom. Po schválení odmeny generálnemu riaditeľovi, môže na základe pracovnej zmluvy vzniknúť nárok na odmenu aj členom manažmentu RTVS.
„V žiadnom prípade a v žiadnom období neprekročila priemerná mesačná mzda ktoréhokoľvek riadiaceho pracovníka RTVS sumu 8200 Eur, v hrubom," píše na záver.

Výška platov vo vedení bola témou diskusií aj pri viacerých predchádzajúcich šéfoch RTVS. Napríklad pri odvolávaní Milana Materáka zohrali úlohu tzv. zlaté padáky

RTVS zvažuje možné právne kroky vrátane trestno-právnej roviny. Pre odstránenie akýchkoľvek pochybností RTVS zváži kontrolu nezávislou štátnou inštitúciou.