Ivan Peschl: Televízny trh bude vyzerať onedlho inak

Ivan Peschl: Televízny trh bude vyzerať onedlho inak Foto: Towercom

Towercom chystá na trh priniesť prevratnú novinku, ktorá pripomína služby Netflixu. Generálny riaditeľ Towercomu IVAN PESCHL v rozhovore pre Omédiách.com hovorí o tom, ako sa mení správanie divákov, ako je to s vysielaním cez anténu, nástupom nových digitálnych služieb ale aj s nástupom nového produktu nelineárnej TV.

Ako ovplyvnilo trh, že Markíza, Doma a Dajto neboli na anténe?

Cez terestriálnu anténu môžu televízni diváci prijímať digitálny signál bez mesačných poplatkov. Markíza sa rozhodla že nebude Towercomu platiť za distribúciu signálu a tak nebude súčasťou staníc, ktoré diváci môžu pozerať bez poplatkov. Domácnosti rozdeľujeme na tie, ktoré majú príjem na na jednom televíznom prijímači a potom na domácnosti, ktoré majú viac televíznych prijímačov.

Tie domácnosti, ktoré mali viac televíznych prijímačov, chceli pozerať Markízu a boli si za ňu ochotní zaplatiť, tak tie si na jednom z tých televíznych prijímačov zakúpili platený balíček niektorého z operátorov, nechali si namontovať satelit alebo využili služby káblových operátorov. Ale v zásade väčšina tých domácností si nechala sledovanie cez anténu bez poplatkov na druhom a treťom televíznom prijímači. Z pohľadu celkového počtu domácností, ktoré prijímajú signál cez anténu preto k zásadnej zmene nedošlo. Navyše po vrátení sa Markízy na anténu ju môžu diváci sledovať ako súčasť plateného balíčka Plustelka.

Aký je podiel tých, ktorí prijímajú signál cez anténu?

Nechali sme si urobiť prieskum a v súčasnosti je podiel domácnosti, ktoré môžu prijímať DVB-T čiže signál cez anténu, 24 percent.

S Markízou ste sa po niekoľkých mesiacoch dohodli, čo zavážilo?

Z nášho pohľadu sa potvrdilo, že príjem cez anténu ( DVB-T) je relevantná platforma, napriek negatívnej kampani vedenej voči nej. Svojim odchodom z antény Markíza prestala byť prítomná v každej domácnosti. Rešpektovali sme jej rozhodnutie, na druhej strane sme iniciovali rokovania o vstupe Markízy do plateného balíčka Plustelka. Dohodli sme sa, že bude súčasťou Plustelky. Podobne, ako je to u iných operátorov.

Zmluva je podpísaná do roku 2019, čo potom?

To je štandardný spôsob, akým uzatvára Markíza zmluvy aj s ostatnými operátormi. Predpokladám, že v roku 2019 príde ku klasickému predĺženiu tohto zmluvného vzťahu.

Od 19. 6. sú v ponuke voľného vysielania cez anténu: Jednotka, Jednotka HD, Dvojka, Dvojka HD, JOJ, Barrandov Family, JOJ Plus, TA3, Wau a TV Lux.
V ponuke plateného balíka cez anténu je Markíza HD, Doma, Dajto, ČT1, ČT2, JOJ HD, Prima Plus, Film+, JOJ Cinema, Eurosport 1, Eurosport 2, Sport 2 a niekoľko ďalších staníc. Zmení sa v dohľadnej dobe toto rozdelenie?

Nepredpokladám. Zmeny budeme prispôsobovať aktuálnym potrebám trhu, resp. nevylučujeme zmeny smerujúce k zatraktívneniu programovej ponuky.

Stanice Markíza, Doma a Dajto aj ČT1 a ČT2 sú od 19. 6. súčasťou Plustelky a diváci si musia za ne priplatiť, prečo?

Markíza sa vyprofilovala ako čisto platená služba. Komerčnú zmluvu máme uzatvorenú aj s Českou televíziou. Znamená to že diváci si musia za príjem ich staníc zaplatiť. Zároveň sme ale po pridaní Markízy nezvyšovali cenu balíčka Plustelky. Sme presvedčení, že štandardný balík Plustelka v kontexte počtu kanálov a ceny patrí medzi najatraktívnejšie na trhu. Mesačne to stojí 5,99 EUR. Ak si niekto predplatí balík na rok, tak tá služba stojí 2,99 EUR. Atraktívne to je aj v tom, že máme aj české stanice. A umožňujeme sledovať deväť programov, ktoré sú free to air - čiže zadarmo.

Ivan Peschl je generálnym riaditeľom Towercomu od januára 2017. Je absolventom Ekonomickej univerzity v Bratislave. V minulosti sa venoval finančníctvu a podnikovému manažmentu, reštrukturalizáciám, fúziám a strategickým akvizíciám podnikov.  Foto: Towercom

Ako sa vyvíja situácia okolo zavádzania digitálneho rádia?

V súčasnosti máme spustené štyri vysielače – Bratislava, Banská Bystrica, Žilina a Košice. Sú tam programové okruhy RTVS, Rádio Jemné, Rádio Anténa Rock, Rádio Vlna a Rádio Lumen. Na jeseň budúceho roka bude mať 12 rozhlasových staníc.

Toto je pilotné vysielanie. Kedy odštartujete bežnú prevádzku a rozšíri sa to na ďalšie územie?

Toto pilotné vysielanie slúži na prezentáciu, že je to kvalitná služba, ktorú vieme ako Towercom ponúknuť. Na rozdiel od DVB-T, keď bolo presne určené, kedy sa má prejsť z analógu do digitálu, tak pri digitálnom rozhlasovom vysielaní časové horizonty nie sú určené.

Od čoho závisí rozšírenie?

Od toho koľko domácností bude vybavených rozhlasovými prijímačmi na prijímanie digitálneho signálu, od komerčných vysielateľov, ktorí budú ochotní ísť do tohto projektu a potom aj od výstavby siete. V najbližšom čase neplánujeme rozšírenie služby, pokiaľ nepríde podnet od nejakého nášho rozhlasového vysielateľa. Paralelná prevádzka klasického rozhlasového a digitálneho rozhlasového vysielania je naozaj finančne náročná.

Čo je najväčší bonus tejto služby?

Je to hlavne kvalita vysielania a niektoré ďalšie služby, ktoré umožňuje - napríklad, že poslucháč môže k pesničke dostať ďalšie informácie.

Čo na to vysielatelia, kto prejavil záujem?

V súčasnej podobe máme v rámci kapacity priestor pre 12 rádií. Zatiaľ je tam 6 verejnoprávnych okruhov, štyria súkromní držitelia licencii a v blízkom čase pribudnú ďalší dvaja. Oslovili sme všetkých, tí čo mali záujem tam sú alebo v najbližšom čase pribudnú.

Kto teda pribudne?

V septembri ďalší dvaja vysielatelia, mená zverejníme až potom.

Aká je situácia okolo technológie DVB-T2?

Štvrtý multiplex, na ktorom je Plustelka, je celý v DVB-T2. Je to vyšší vysielací štandard s väčšou kapacitou. Plány s DVB-T2 do budúcna ovplyvňuje viacero faktorov: Ak by bola väčšina domácnosti vybavená DVB-T2 prijímačmi alebo samotnými set-top boxami, prejdeme na DVB-T2. Sme pripravení, časť našich vysielačov máme v DVB-T2 a časť vysielačov sme pripravení obmeniť tak, aby sme mohli zväčšiť kapacitu vysielania na DVB-T2. Ale sú to spojené nádoby, kým domácnosti nie sú vybavené DVBT-2 príjimačmi, tak ani ochota televíznych vysielateľov na zmenu prirodzene nie je veľká. Ďalší faktor, ktorý to ovplyvňuje, je rokovanie s Úradom pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) kvôli DD2 (čo je Druhá digitálna dividenda), kde časť našich frekvencií by sme mali uvoľniť v prospech mobilných operátorov. Kedy podľa regulácie na úrovni EÚ značná časť frekvencii bude použitá pre mobilný broadband. S tým súvisí realokácia časti frekvenčného spektra a aj to kde a kedy pôjdeme do DVB-T2.

V Česku sú s prechodom na DVB-T2 ďalej, prečo?

V Českej republike je situácia úplne iná. V Česku vznikol štátny fond na to, aby Regulačný úrad (ČTÚ) dokázal zafinancovať prevádzku DVB-T2. Momentálne v ČR spustili paralelnú prevádzku – časť vysielania je v DVB-T a časť vysielania je v DVB-T2. Domácnosti to môžu paralelne využívať. Keďže vysielateľom prechod na DVB-T2 tržby nijak nezvýši, tak zvýšené náklady na paralelnú prevádzku hradí štát. V SR nie je žiaden fond, ktorý by to sanoval.

Počas olympiády ste v spolupráci s RTVS testovali vysielanie v 4K štandarde. Aké výsledky to prinieslo?

Z technologického hľadiska to bola veľká vec. Vysielanie sme zabezpečovali cez anténu pre RTVS ktorá bola jednou z dvoch európskych televízií, ktoré vysielali letnú olympiádu v Riu aj v UltraHD kvalite. Z tohto pohľadu vyznievali antikampane vysielané na jeseň spochybňujúce kvalitu vysielania cez anténu viac ako neprimerane. Vybavenie domácnosti televízormi, ktoré sú schopné vysielať v 4K štandarde je však na Slovensku veľmi malé. Trh na Slovensku nie je pripravený na 4K a zatiaľ ani na DVB-T2. A naviac množstvo programu vyrábané v 4k kvalite je tiež pomerne nízke.

Na jar ste avizovali spustenie nelineárnej TV s archívom, ako postupujete?

Službu budeme spúšťať postupne, prvú fázu vo forme HbbTV spustíme v priebehu leta, ďalšie služby pribudnú do konca roka 2017. Časť HbbTV bude pre všetkých divákom zadarmo, kde si budú môcť vybrať programy z archívu JOJ a RTVS. V ďalšej fáze pribudnú tituly slovenských, ale aj zahraničných vysielateľov a poskytovateľov televízneho obsahu.

Televízny archív ponúkajú viacerí operátori. V čom bude vaša služba iná?

Bude to oveľa progresívnejšia služba, ako je možnosť pozerať si archív. Máme archív s možnosťou sledovať programy sedem dní dozadu, timeshift, ktorý umožňuje program stopnúť a dopozerať neskôr a catch-up TV.

Ako to bude s cenou?

Prvá fáza nelineárnej telky je celá zadarmo. Druhá fáza bude len za registráciu, bez poplatkov. Tam už je možnosť pozrieť si akýkoľvek obsah natočený našimi spolupracujúcimi vysielateľmi – JOJ, RTVS a TA3. Do konca roka spustíme tretiu fázu, ktorá bude platená služba. Ponuka nebude rozdelená podľa televízii, ale všetko bude agregované na jednom mieste ako videotéka a vy si budete vyberať zo súborov, ako dokumentárne alebo detské programy, šport, dráma. V ponuke bude obsah slovenských aj zahraničných vysielateľov. Ponuka bude zostavená tak, aby uspokojila každý typ diváka. Aj takého kto za televízny obsah platiť nechce, ale aj ten, kto je za kvalitnú zábavu ochotný zaplatiť.

Ktorých?

Rokujeme zo zaujímavými zahraničnými partnermi.

Koľko to bude stáť?

Bude to závisieť od toho, s kým všetkým nadviažeme spoluprácu a čo všetko budeme ponúkať.

Bude to taký slovenský Netflix?

My skôr hovoríme o vlastnej platforme, kde bude bohatá mediálna knižnica. Divák si navyše bude môcť povedať, čo chce pozerať, kde to chce pozerať – bude to dostupné aj na všetkých mobilných aplikáciách. Bude to zrkadlené – rozpozeráte si program na televízore a dopozeráte to na mobile. Prídeme aj s novou generáciou Plustelkových set-top boxov, ktoré budú mať všetko zabudované a budú prenosné. Bude to taká malá krabička, ktorú si budete môcť vziať na chatu, na dovolenku., Nový set-top box máme v pláne uviesť na trh na prelome rokov 2017/2018. Každý kto bude využívať služby Plustelky, bude môcť využívať HbbTV služby aj služby OTT – nelineárnu videotéku a ďalšie služby.

Mladá generácia od cca 12 rokov do 25 už veľmi nepozerá televíziu, ako ich chcete prilákať?

Z našich prieskumov vyplýva že práve mladá generácia nemá záujem platiť za 60+ programov ktoré nemá šancu všetky pozerať mesačné poplatky. Tento segment divákov si chce vyberať čo, kde a ako bude sledovať a za čo si je ochotný platiť. Veríme že náš koncept hybridného terestriálneho vysielania, kde diváci majú možnosť pozerať základné stanice televíznych vysielateľov bez akýchkoľvek mesačných poplatkov, a následne si prostredníctvom OTT služieb zvoliť to čo chcú pozerať a koľko sú si za to ochotní zaplatiť je tá správna cesta. Súčasťou OTT služieb bude samozrejme aj online videopožičovňa, nelineárny obsah a videá. My budeme zbierať obsah vysielateľov a my ho budeme ďalej podľa výberu divákov agregovať.

Foto: Towercom

Budete vyrábať aj vlastný obsah?

Nie. Tam je zatiaľ naša hranica.

Čo bude k tomu potrebné?

Ten kto má televízor s podporou technlógie HbbTV, ten bude mať prístup k službe automaticky. Nová generácia Plustelkových Set-top boxov bude mať všetko integrované.

Čo je so satelitnou platformou Voľná telka? Je v nejakom útlme, viaceré stanice z ponuky vypadli.

Požiadali sme relevantných vysielateľov o priamy prístup k ich primárnej distribúcii cez satelit formou simulkryptu, ten nám nebol sprístupnený za nejakých rozumných podmienok. Aby sme šírili Markízu, JOJ... cez satelitnú platformu museli by sme platiť nielen za obsah, ktorí nám dodajú, ale aj distribúciu. Museli by sme nakúpiť vlastnú satelitnú kapacitu, ktorú nemáme, a ďalšie služby. Keďže to pre nich v súčasnosti prevádzkuje spoločnosť M7, ktorá vlastní Skylink, a keďže nám SimulCrypt nebol poskytnutý, tak to nebudeme ďalej vysielať. Rozhodli sme sa pokračovať len v terestriálnom vysielaní.

So satelitnou platformou úplne končíte?

Áno, tento mesiac.

Ako vidíte budúcnosť distribúcie obsahu? Ako bude vyzerať televízia budúcnosti?

Čas, keď diváci niečo sledujú, je vo všetkých krajinách približne rovnaký – okolo 6 hodín denne. Čo sa postupne mení, je to, že približne 30 percent z toho je nelineárny obsah, čiže obsah, ktorý si diváci sami vyberajú. A táto skupina bude narastať a na to musíme byť pripravení.Aj televízni vysielatelia sa budú tomu prispôsobovať. Televízny trh bude vyzerať inak. O tom, čo a kedy bude vysielané a distribuované nebudú rozhodovať televízni vysielatelia ale bude rozhodovať divák. A my sa snažíme pripraviť na tú dobu, ktorá podľa nás príde veľmi skoro, aby sme mali k tomu pripravené všetky produkty.