Diváka pohoršila hymna v podaní skupiny "Piča z hoven", kapela aj minister reagujú

Diváka pohoršila hymna v podaní skupiny "Piča z hoven", kapela aj minister reagujú

Lekára Štefana Paulova z Nitry natoľko pohoršila upravená podoba slovenskej hymny v dokumente na RTVS, že poslal ministrovi kultúry pohoršený otvorený list a žiada odvolanie generálneho riaditeľa RTVS. Marek Maďarič sa bude jeho listom zaoberať. Kapela "Piča z hoven" bývalému politikovi za SNS odkazuje, že naposledy boli ľudia perzekuovaní za umelecký prejav v nacistickom Nemecku a posiela mú českú hymnu naspievanú po slovensky. 

 


Minulý týždeň odvysielala RTVS aj ČT v rámci cyklu Colnica dokumentárny film Petra Marka Návrat ztraceného pokladu! Na začiatku dokumentu skupina „Piča z hoven" zaspievala slovenskú hymnu v češtine a hovorila, aké ohlasy mala na túto svoju interpretáciu. Zmenila sa len rytmika a jazyk, žiadne vulgarizmy v texte neodzneli.

Štefana Paulova z Nitry to však veľmi pohoršilo a myslí si, že tým, že zaspievali česky hymnu susedného štátu došlo „hrubým, bezprecedentným a neospravedlniteľným" spôsobom k zneváženiu štátneho symbolu SR, hymny SR. "Takýto brutálny útok na štátny symbol SR si od jej vzniku nikdy nedovolilo žiadne bulvárne médium," napísal Pavlov v otvorenom liste ministrovi. Mimochodom na vulgarizmy, ktoré odzneli v dokumente na inom mieste, sa nesťažoval.

V liste protestuje, aby koncesionárske poplatky boli používané na tvorbu takýchto programov. A myslí si, že "tento neodpustiteľný čin možno odčiniť len odvolaním riaditeľa RTVS z jeho funkcie."

Od ministra zároveň požaduje, aby „ste mňa aj verejnosť informoval, kto na tento program dotáciu schválil, v akej výške a aké voči nemu vyvodíte konzekvencie."

Pavlov neostal pri otvorenom liste. „...som v mieste svojho bydliska navštívil Policajný zbor SR, kde som podal podnet na prešetrenie znevažovania štátneho symbolu SR Slovenskou televíziou. Ľudia, zodpovední za túto cieľavedomú politickú provokáciu, nemôžu zostať nepotrestaní," píše lekár, inak bývalý poslanec federálneho zhromaždenia, ktorý pôsobil v štruktúrach SNS aj Matice slovenskej. 

„Spomínaná scéna je súčasťou autorského dokumentu a spracovania témy," reagovala na list RTVS. 

Minister kultúry sa bude listom zaoberať. „Minister kultúry autorovi listu odpovie. Do programu verejnoprávnej televízie však minister nezasahuje, obsah vysielania televízie je plne v kompetencii RTVS,"reagoval hovorca ministerstva Jozef Bednár. Divákovi odporúča sa obrátiť na Radu RTVS, prípadne na Radu pre vysielanie a retransmisiu.

Aj skupina Piča z hoven sa rozhodla odpísať nahnevanému divákovi:

"Dne 19.7.2013 se k našim zrakům dostal Váš otevřený dopis adresovaný slovenskému ministru kultury p.Maďarovičovi. A možná jen náhodou, nebo snad astrologickým tříletým cyklem se opakuje situace, kterou jsme již ve spojení se Slovenskem zažili," začína list kapela. Kde ďalej popisuje podobne absurdnú kauzu spred troch rokov, ktorú zažili pri vystúpení v rámci programu „Košice-Európske hlavné mesto kultúry" kde prvý krát zahrali pieseň „Nad Tatrou se blýská." "Zde se projevila konzervativnost slovenských politiků, kteří na základě neznalosti a povrchních informací vykonstruovali politickou kauzu, kterou chtěli dosáhnout odvolání Zory Jaurové, jež byla ředitelkou projektu (což jsme mimo jiné ve filmu Petra Marka zmiňovali). Také se jim to bohužel nakonec povedlo," píšu. 

"Z vašeho dopisu nevíme, zda-li Vám vadí více, že zpíváme slovenskou hymnu v češtině, nebo zda-li je to fakt, že si česká skupina „Piča z hoven" dovolí hrát slovenskou hymnu. Naše kapela se skládá ze studentů a absolventů brněnské Fakulty výtvarných umění a Janáčkovy akademie múzických umění a rádi se inspirujeme nejrůznějšími podněty. Takovým podnětem pro nás byla i slovenská hymna, jež jsme zařadili do našeho repertoáru speciálně pro první vystoupení na Slovensku a jež pak (díky dobrému ohlasu a díky tomu, že skladbu máme opravdu rádi) zůstala v našem repertoáru. Je snad z vašeho pohledu špatné, že 170 let stará skladba může inspirovat k novým pojetím? Nebo jak jsme již zmínili, je špatné, že ji zpíváme v češtině? A co byste řekl, kdyby ji zpíval pan Maďarič v maďarštině? Nebo dětský rómský sbor v rómštině? Či kdyby si ji pobrukoval vietnamský prodejce při třídění paprik?," píšu hudobníci. 

"Tím, že vyvozujete důsledky a žádáte odvolání řetitele RTVS zpochybňujete základy demokratického projevu, když autor dokumentu Petr Marek osobitě zpracoval svůj pohled na věc, a zárověň upíráte ostatním právo na skladbu „Nad Tatrou se blýská". Na základě uměleckého projevu byli lidé odvoláváni a persekuováni naposledy z době nacistického Německa (viz výstava „Entartete Kunst"). Považujete se tedy za následovníka této tradice, či je váš konzervativní postoj tak zakořenělý, že by měla Slovenská televize vysílat jen záznamy z folklórních festivalů?

Na závěr bychom rádi uvedli, že píseň „Nad Tatrou se blýská" zpíváme v češtině podle původního slovenského textu Janka Matúšky se všemi čtyřmi slokami. Kolik občanů Slovenska podle Vás zná tuto celou verzi hymny? Je v tomto případě pro Vás naše činnost osvětová, nebo je to s každou slokou pro Vás horší?", pýtajú sa hudobníci a pridávajú aj jednu ďalšiu prespievanú hymnu: "Autor dokumetu Petr Marek v reakci na váš dopis přezpíval českou hymnu do slovenštiny pro Vás. http://soundcloud.com/midilidi/midi-lidi-kde-domov-moj ."