RTVS odmietla stiahnuť dokument o scientologických špiónoch

RTVS odmietla stiahnuť dokument o scientologických špiónoch

RTVS rezolútne odmietla požiadavku scientologického hnutia, aby investigatívny dokument o ich hnutí nevysielala.

 


„Dokument z vysielania neplánujeme stiahnuť – je to jeden zo série investigatívnych dokumentov, ktoré pravidelne vysielame každý utorok o 20:00 na Dvojke," reagovala vo svojom stanovisku pre Omédiách.com RTVS na požiadavku scientológov z centrály v Maďarsku.

 

„Viaceré dokumenty sa stretli s mimoriadnou odozvou divákov a keďže investigatívne dokumenty vo vysielaní iných televízií absentujú, dostávajú priestor práve v RTVS," dodáva RTVS.
Nový nemecký dokument Špióni scientology bude odvysielaný v utorok o 20:00 na Dvojke, v repríze v stredu ráno o 9 hodine.

Odporúčame aj: Scientológovia chcú zastaviť vysielanie dokumentu na RTVS

Z upútavky k dokumentu: (Originálny názov: Das Office of Special Affairs - O.S.A.)"Scientológia je jednou z najkontroverznejších náboženských organizácií na svete. Napriek tomu, že v jej radoch nájdeme populárne filmové hviezdy ako Toma Cruisa a Johna Travoltu. Málokto vie, že táto organizácia, ktorú založil Ron Hubbart, má aj svoju tajnú službu: "Office of special affairs", alebo OSA – ktorú vedie David Miscavige v Los Angeles. Je to najstaršia súkromná spravodajská služba na svete.

Je vplyvnejšia ako mnohé spravodajské služby niektorých štátov. Ale načo potrebuje toto náboženské spoločenstvo tajnú službu? Aké metódy používa? Kto pre ňu pracuje? V snahe nájsť odpovede na tieto otázky sa autori dokumentu Frank Nordhausen a Markus Thöss vybrali na cestu okolo sveta – chodili s kamerami po Európe a Spojených štátoch. Autori dokumentu odkrývajú stopy vedúce k špičkám politického života viacerých krajín. Vrátane State departmentu vo Washingtone. Vnútorný sledovací systém tejto organizácie sa podľa bývalého bavorského premiéra Becksteina podobá na sledovací aparát bývalej NDR."