Moderátorka RTVS a bývalá rádová sestra vysvetľuje, prečo natočila spot pre Alianciu

Moderátorka RTVS a bývalá rádová sestra vysvetľuje, prečo natočila spot pre Alianciu Reprofoto

V spote, ktorý chcela Aliancia za rodinu vysielať ako televíznu kampaň, vystupuje moderátorka RTVS Natália Žembová a jej manžel.

 


Spoločne predstavujú pestúnsku rodinu chlapca, po ktorého príde homosexuálny pár.

 

Podľa pravidiel RTVS moderátorka je aj na materskej dovolenke stále zamestnankyňou a podľa zákona aj interných noriem RTVS sa nesmie objavovať v reklame.
„Oslovili ma oni (Aliancia). Spýtali sa ma, či by som chcela účinkovať. Povedali mi, aký je to klip, o čom je, že je na podporu referenda a či v ňom chcem byť," hovorí v rozhovore pre Denník N Žembová s tým, že to bolo bez honoráru a ze šla do toho aj preto, že súhlasí s hodnotami Aliancie.

"Rozhodla som sa preto, že vyznávam a vážim si hodnoty rodiny – zloženej z otca, mamy a detí. Som matkou troch detí a som vydatá 15 rokov. A to svedčí o mojom postoji. Boh založil rodinu ako uholný kameň spoločnosti. A bola by som rada, keby v takej spoločnosti vyrastali aj moje deti," povedala moderátorka pre Postoy.sk.

"Aktuálne sa podrobne zaoberáme detailnou analýzou skutočností tohto prípadu. Akékoľvek závery by boli v tejto chvíli predčasné," reagovala RTVS pre Omédiách.com.

Podľa štatútu programových pracovníkov, ktorý platí pre zamestnancov aj externých spolupracovníkov RTVS, účinkovanie v reklame je neprípustné ako vo zvuku a v obraze, tak i v texte, pretože je v priamom rozpore so zákonom o vysielaní a retransmisii. Podľa zákona vo vysielaní nesmú v reklame ani v telenákupe účinkovať hlásatelia, moderátori a redaktori spravodajských a politicko-publicistických programov, a to ani v obraze, ani vo zvuku.

„V štatúte RTVS stojí, že ako moderátorka nesmiem robiť reklamu a toto reklama nebola. Nesmiem ju robiť na nejaký produkt, alebo službu a toto nebol produkt, ani služba. Nie je to reklama a ani politická reklama. Neporušila som zmluvné podmienky s RTVS ani nič podobné. Z televízie sa mi zatiaľ nikto neozval, takže predpokladám, že oni s tým problém mať nebudú," povedala pre Denník N Žembová, podľa ktorej väčší problém ako RTVS s tým majú médiá.

„Pozrite sa – nikde som sa nevyzliekla, nerobila som reklamu ani na drogy, ani na prostriedky na podporu erekcie a podobné veci. Nepovedala som nič zlé a ani nič hanlivé – dokonca v klipe neodsudzujem ani homosexuálov samotných," dodala Žembová, ktorá pred rokmi bola rádovou sestrou.