RTVS reportážou o Vlaste, ktorá žila zo vzduchu, porušila zákon

RTVS reportážou o Vlaste, ktorá žila zo vzduchu, porušila zákon Reprofoto: RTVS

Reláciu pripravila pre RTVS spoločnosť Františka Borovského.

 

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu dala RTVS upozornenie na porušenie zákona za reportáž o pani Vlaste, ktorá žila len zo vzduchu.

Reportáž bola o tom, ako pani Vlasta týždeň nejedla, ani nepila. Po týždni sa vrátila k vode, k jedlu už nie. Energiu berie zo vzduchu. Živí sa pránou – éterickou svetelnou výživou, odznelo v relácii. (Viac o reportáži o Vlaste.)

Odvysielaním reportáže o breathariánstve 13. júna tohto roka došlo podľa rady k porušeniu ustanovenia zákona o povinnosti všestrannosti informácií a názorovej plurality.

Odporúčame aj: Chcete byť v novinách? Oblečte si vyšívanú košeľu a povedzte, že ste dva roky nejedli

Reportáž o Vlaste, ktorá sa živí energiou zo svetla, odznela v relácii Víkend, ktorú pre RTVS vyrába spoločnosť bývalého šéfa JOJ Františka Borovského. „Tu ide nielen o vyčistenie a zdravie, ale celkovo aj o omladenie, o tú úžasné energiu, že človek spí len dve-tri hodiny a stačí mu to," hovorí chudá pani, ktorá za týždeň svojho nového životného štýlu schudla sedem kíl. „Takíto ľudia si hovoria bretariáni a živia sa pránou," vysvetľuje redaktor v publicistickej relácii RTVS.

Viac: Všetky rozhodnutia z posledného zasadnutia rady

Podľa podkladov kancelárie rady, reportáž spôsobom svojho spracovania bretariánstvo vykresľovala vo výsostne pozitívnom svetle, bez poskytnutia relevantných informácií o jeho zdravotných rizikách. "Samotná kladná prezentácia nadpriemerne pozitívnych účinkov bretariánstva na ľudský organizmus pani Vlastou bola dostačujúca na to, aby vzbudila v divákovi záujem uvedený spôsob života vyskúšať." Televízií rada vyčíta, že nepriniesla názor odborníka, ktorý by upozornil na riziká bretariánstva.
„Reportáž sa v žiadnom prípade nevyjadrila ani pozitívne, ani negatívne na tému breathariánstva, objektívne informovala o nevšednom spôsobe života," napísala v stanovisku pre radu RTVS.