Víťazi národných filmových cien Slnko v sieti sú známi. Najviac ocenení si odniesol Invalid (FOTO)

Víťazi národných filmových cien Slnko v sieti sú známi. Najviac ocenení si odniesol Invalid (FOTO) Foto: SFTA/Zdenko Hanout

Slávnostné udeľovanie ocenení Slnko v sieti sa vysielalo v priamom prenose na Jednotke z budovy Slovenského rozhlasu. Udeľovanie cien poznačila aktuálna politická situácia, obsadenie ministerstva kultúry predstaviteľkou dezinformačnej scény a jej snaha zrušiť RTVS.

V piatok večer sme spoznali filmové diela a tvorcov, ktorým Slovenská filmová a televízna akadémia udelila ocenenia za rok 2023. Najviac cien získala čierna komédia Invalid, hneď po nej historická dráma Slúžka.

Záštitu nad podujatím mala prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Prepáčte, že sme sa za vás dostatočne hlasno nepostavili, keď oveľa hlasnejší na vás útočili na námestiach a do mikrofónov. Prepáčte, že ste museli zažívať útoky na vašich najbližších, na vašu rodinu, a my sme vás opäť dostatočne nepodporili,” povedala Katarína Krnáčová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej asociácie. “Ďakujeme, za vašu politiku. Ukázali ste, že ju je možné robiť slušne a pritom rázne. Nastavili ste tak zrkadlo mnohým, ktorí práve túto schopnosť nemajú. Ďakujeme, že ste napriek všetkým útokom ostávali pevná vo svojich presvedčeniach a podporovali aj naďalej tých, ktorí vašu podporu potrebovali a potrebujú,” dodala prezidentka SFTA.

Národné filmové ceny Slnko v sieti v týchto kategóriách napokon získali:

Najlepší kameramanský výkon: Denisa Buranová za film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (koprodukčný film RTVS)
Najlepší filmový strih: Matej Beneš za film Invalid (koprodukčný film RTVS)
Najlepší filmový zvuk: Viktor Krivosudský za film Invalid 
Najlepšia filmová hudba: Matúš Široký a Marcel Buntaj za film Invalid
Najlepší architekt - scénograf: Tomáš Berka za film Slúžka (koprodukčný film RTVS)
Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková za film Slúžka
Najlepšie masky: Martin Blizniak a Miroslava Krepsová za film Slúžka
Najlepšie vizuálne efekty: Michal Křeček a Josefína Jiráňová za film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Dana Droppová za film Slúžka
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Éva Bandor za film Moc (koprodukčný film RTVS)
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Gregor Hološka za film Invalid 
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Zdeněk Godla za film Invalid
Najlepším televíznym filmom/minisériou/seriálom sa stala miniséria Matematika zločinu režiséra Petra Bebjaka.

Divácku cenu Slnko v sieti získal film Invalid.

13. ročník Slnka v sieti bol pritom rekordný. Bolo prihlásených až 34 filmových a televíznych diel. Najlepším hraným filmom sa stal Invalid, Najlepším dokumentárnym filmom Emília a ocenenie za Najlepší animovaný film si odniesol Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

Invalid si získal nielen divákov

Foto: SFTA/Zdenko Hanout

Členov a členky akadémie azda najviac zaujala čierna komédia Invalid. Ocenili ju v kategóriách Najlepšia filmová réžia, kde sa cene teší Jonáš Karásek; Najlepší filmový strih, kde si cenu odniesol Matej Beneš; Najlepší filmový zvuk, kde bol ocenený Viktor Krivosudský; Najlepšia filmová hudba, kde sa o ocenenie delia Matúš Široký a Marcel Buntaj; a napokon Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej i vo vedľajšej úlohe, kde si ceny prevzali Gregor Hološka a Zdeněk Godla.

Ocenená aj Slúžka či Úsvit

Viacero ocenení si ale odniesli aj tvorcovia drámy Slúžka, kde akadémiu zaujali Dana Droppová v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, Tomáš Berka v kategórii Najlepší architekt - scénograf, Katarína Štrbová Bieliková v kategórii Najlepšie kostýmy a Martin Blizniak s Miroslavou Krepsovou v kategórii Najlepšie masky.

Foto: SFTA/Zdenko Hanout


Ocenenie za Najlepší filmový scenár si odniesol Miro Šifra za film Úsvit a za Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Éva Bandor za film Moc. Tvorcovia animovaného filmu Tonko, Slávka a kúzelné svetlo boli ocenení aj v kategoriách Najlepší kameramanský výkon, kde zaujala Denisa Buranová a Najlepšie vizuálne efekty, o ktoré sa postarali Michal Křeček a Josefína Jiráňová.

Po druhýkrát ocenená aj televízna tvorba

V 13. ročníku Národných filmových cien Slnko v sieti bola po druhýkrát ocenená aj televízna tvorba. V kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál bola ocenená Matematika zločinu, trojdielny seriál režiséra Petra Bebjaka nakrútený exkluzívne pre Voyo SK.
Foto: SFTA/Zdenko Hanout

Čierna komédia Invalid zaujala nielen akademikov, ale aj diváci jej odovzdali najviac svojich hlasov, vďaka čomu film získal aj Divácku cenu. Odovzdal ju Ľuboš Machaj generálny riaditeľ dneš ešte existujúcej RTVS, najväčšieho koproducenta slovenskej filmovej tvorby. Laureátkou za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre sa stala herečka Božidara Turzonovová.

Organizátorom národných filmových ocenení Slnko v sieti je Slovenská filmová a televízna akadémia, spoluorganizátormi sú Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav, partnerom je DAFilms.sk a SOZA. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.