Regulácia hazardu musí zostať v rukách samospráv. Spúťame petíciu

Hnutie SLOVENSKO spúšťa petíciu za ponechanie kompetencií regulácie hazardu v rukách samospráv. Vláda Roberta Fica chce zobrať mestám a obciam kompetenciu regulovať hazardné hry a chce o nich rozhodovať sama.

 

Vláda Roberta Fica chystá opatrenie, na základe ktorého má povoľovanie herní a kasín prejsť pod vládu. „Jediným cieľom Ficovej vlády je pomôcť oligarchom, ktorí vlastnia herne a kasína a urobiť tak svoje vlastné kšefty na úkor zničených osudov a rozbitých rodín. Hazard považujeme za zlo pre rodinu a spoločnosť, a nie za zdroj príjmu štátneho rozpočtu,“ upozornil dlhoročný aktivista v boji proti hazardu, poslanec NR SR a predseda poslaneckého klubu SLOVENSKO Michal Šipoš. „Hazardné hry, najmä videohry a výherné automaty negatívne vplývajú na ľudí a ich rodiny. Majú devastačné zdravotné a sociálne dopady. Herne znehodnocujú verejné priestory, často sú to tmavé a zatemnené brlohy, kde chodia častokrát tí najchudobnejší ľudia prehrávať aj tie posledné peniaze,“ pokračoval Šipoš s tým, že prostredie, v ktorom sa točia peniaze z hazardu, sú okrem toho priaznivé pre zločin a šírenie kriminality – pranie špinavých peňazí, prostitúcia, nelegálny obchod so zbraňami a podobne.

Vďaka enormnej snahe demokratických vlád v období 2020 – 2023 zo slovenských miest postupne zmizli herne a kasína, hazard zakázalo už množstvo miest a obcí po celom Slovensku, dokonca aj v krajských mestách – v Nitre, Bratislave či v Banskej Bystrici.

Ak by parlament novelu schválil, mestá a obce by už rozhodnutím zastupiteľstiev nemohli zakázať hazard na svojom území a regulátor by mohol herniam a kasínam vydávať licencie napriek tomu, že sú ich poslanci aj obyvatelia proti. „Každé mesto či obec má právo na vlastnú samosprávu a rozhodovanie o veciach, ktoré ovplyvňujú jeho obyvateľov. Zákaz hazardných hier je jedným z týchto aspektov, ktoré mesto môže regulovať na základe svojich konkrétnych potrieb a hodnôt,“ vyjadril sa Michal Šipoš, podľa ktorého obmedzenie tejto kompetencie zo strany štátu narušuje demokratického práva a záujmy miestnych komunít. „Nedovoľme Ficovi urobiť zo Slovenska krajinu hazardu. Obce, mestá a ich občania vedia najlepšie, aké opatrenia v oblasti hazardu potrebujú,“ uzavrel Šipoš.

Pomôcť zastaviť rozbehnutý valec Ficovej antisociálnej vlády môže každý občan SR svojím podpisom pod petíciu, ktorou žiadame Vládu SR, aby ponechala rozhodovanie o prevádzkovaní herní a kasín v rukách samospráv. Petícia je dostupná na webovej stránke stophazardu.sk.