Čína sa nabúrala do systému britského ministerstva obrany, uvádza Sky News

Čína sa nabúrala do systému britského ministerstva obrany, uvádza Sky News Ilustr. reprofoto: BIS

Číne sa podarilo nabúrať do jedného z počítačových systémov britského ministerstva obrany. Masívny únik dát bol zameraný na personálne údaje zamestnancov, uviedla britská televízna stanica Sky News. Vláda by mala o kybernetickom útoku dnes informovať britských poslancov. Kabinet zatiaľ nespomenul meno konkrétnej krajiny, ktorá za útokom stála, podľa informácií Sky News však ide práve o Čínu.

 

Čínsky štát má byť podľa informácií médií obvinený z dvoch alebo troch pokusov o hackerský útok na zamestnancov ministerstva obrany. Kybernetický útok sa týkal mzdového systému aktívnych pracovníkov v službe ministerstva obrany a niektorých veteránov. Z veľkej časti boli odhalené mená a bankové údaje.

Konzervatívny britský poslanec a bývalý vojak Tobias Ellwood pre Sky News uviedol, že Čína sa pravdepodobne zameriavala na zamestnancov s nižšími príjmami, ktorých spoluprácu by si mohla zaistiť ponukou peňazí.

Očakáva sa, že minister obrany Grant Shapps dnes vystúpi s vyhlásením v Dolnej snemovni a podľa BBC predloží "viacbodový plán", ktorý bude zahŕňať opatrenia na ochranu zamestnancov a vojakov, ktorých dát sa útok týkal. Ministerstvo dúfa, že zamestnanci nebudú mať obavy o svoju bezpečnosť a poskytne im poradenstvo a podporu.

Napadnutý systém nie je podľa Sky News súčasťou centrálnej počítačovej siete britského ministerstva obrany. Aktuálne je mimo prevádzky a bola spustená jeho kontrola.

Britské ministerstvo obrany v predošlých 72 hodinách pracovalo na tom, aby zistilo rozsah kybernetického útoku. Sky News uvádza, že vyšetrovanie zatiaľ nepreukázalo odcudzenie citlivých dát. Útok ale môže vyvolať otázky, či ostatné krajiny budú chcieť zdieľať svoje citlivé spravodajské informácie so Spojeným kráľovstvom.

Konzervatívny poslanec a bývalý vojak Iain Duncan Smith, ktorý figuruje na čínskom sankčnom zozname, Sky News povedal, že ide o ďalší príklad toho, prečo si musí britská vláda priznať, že Čína predstavuje pre Britániu systematickú hrozbu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching je teraz na návšteve Európy, v pondelok sa v Paríži stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Na návštevu britských ostrovov sa nechystá.