Online služba na „školenie“ novinárov v propagande režimu - nový nástroj na vymývanie mozgov a nátlak

Online služba na „školenie“ novinárov v propagande režimu - nový nástroj na vymývanie mozgov a nátlak Foto: RSF

Reportéri bez hraníc (RSF) varujú pred novou hrozbou pre slobodu tlače v Číne: nová služba pre smartfóny, ktorá má „školiť“ a dokonca hodnotiť novinárov v oblasti propagandy režimu, ako aj „pomáhať“ im prejsť testom lojality voči čínskemu vodcovi. Xi Jinping bol práve spustený.

All-China Journalists Association (ACJA), organizácia pod dohľadom Čínskej komunistickej strany (CCP), nedávno spustila službu pre smartfóny dostupnú na platforme WeChat, ktorá je určená na „školenie“ mediálnych profesionálov v „marxistickej vízii žurnalistiky“.

Služba predstavená 30. júna obsahuje najmenej 220 kurzov a jej cieľom je „pomôcť“ novinárom zložiť skúšku lojality voči čínskemu lídrovi Si Ťin-pchingovi, ktorá je od roku 2019 povinná na získanie alebo obnovenie novinárskych oprávnení. Je schopná sledovať "pokrok" užívateľov a vydávať osvedčenia o odbornej príprave a mohli by ho využívať aj médiá na vykonávanie výročných prehľadov novinárov.

„Za posledné desaťročie čínsky režim viedol skutočnú krížovú výpravu proti slobode tlače a právu na informácie a táto nová služba pre smartfóny je ďalším nástrojom na vymývanie mozgov a prinútenie novinárov, aby sa prispôsobili štátnym naratívom. Medzinárodné spoločenstvo by malo vyvinúť tlak na čínsky režim, aby ho odradilo od pokračovania v represívnej politike a obnovilo slobodu tlače, ako je zakotvené v ústave krajiny.
povedal Cédric Alviani Riaditeľ úradu pre východnú Áziu RSF.

V roku 2019 režim spustil propagandistickú aplikáciu pre smartfóny dostupnú pre širokú verejnosť s názvom „Študuj Xi, posilni krajinu“, ktorá sa neskôr použila aj na testovanie lojality novinárov k režimu a ich znalosti o jeho príbehu.

Odkedy sa čínsky vodca Si Ťin-pching ujal moci v roku 2012, ešte viac sprísnil kontrolu nad čínskymi štátnymi médiami, od ktorých sa očakáva, že budú „ odzrkadľovať vôľu strany“, pričom iniciuje násilný zásah proti nezávislým novinárom a uplatňuje bezprecedentnú cenzúru a sledovanie online, ako sa ukázalo v správe RSF The Great Leap Backwards of Journalism in China .

Na podporu novinárov pracujúcich na čínskych problémoch spustila RSF v roku 2021 webovú stránku training.rsf.org, ktorá zahŕňa fyzickú bezpečnosť, digitálnu bezpečnosť, duševné zdravie a najlepšie postupy podávania správ, spolu s ambicióznym programom budovania kapacít a pomoci, ktorý už priniesol pomoc viac ako 500 novinárov pokrývajúcich Čínu.

Čína je v rebríčku RSF World Press Freedom Index 2023 na 179. mieste zo 180 a je najväčším svetovým únoscom novinárov a obhajcov slobody tlače.