Alphabet zvažuje kúpu HubSpotu, ktorého trhová cena je 35 miliárd USD

Alphabet zvažuje kúpu HubSpotu, ktorého trhová cena je 35 miliárd USD

Americká spoločnosť Alphabet, pod ktorou spadá Google, zvažuje kúpu firmy HubSpot, ktorá dodáva softvér pre marketing, predaj a zákaznícky servis. S odvolaním sa na oboznámené zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters, podľa ktorej by išlo o doteraz najväčšiu akvizíciu Alphabetu.

 

Trhová hodnota HubSpotu činí 35 miliárd dolárov. Firma mala na konci decembra k dispozícii hotovosť 110,9 miliardy dolárov. Prípadná ponuka by sa musela vysporiadať so zvýšenou regulačnou kontrolou odvetvia.

Zástupcovia Alphabetu sa v minulých dňoch zišli s investičnými bankármi Morgan Stanley ohľadom potenciálnej ponuky, uviedli zdroje. Diskutovali o tom, koľko by Alphabet mal ponúknuť a či by protimonopolné úrady takéto spojenie povolili, dodali. Firma zatiaľ ponuku nepredložila a podľa zdrojov nie je jasné, či tak urobí. Zainteresované strany na žiadosť o komentár zatiaľ nereagovali.

Spoločnosť HubSpot, ktorá vstúpila na burzu v roku 2014, poskytuje marketingový softvér firmám, ktoré majú obvykle až 2000 zamestnancov. Vlani dosiahla tržby 2,2 miliardy dolárov a vykázala čistú stratu 176,3 milióna dolárov. Napriek tejto strate sú investori nadšení vyhliadkami na jej rast. Akcie HubSpotu za uplynulých 12 mesiacov zvýšili svoju hodnotu o viac ako 60 percent.

Prípadná akvizícia by rozšírila ponuku spoločnosti Google na rýchlo rastúcom trhu softvéru pre riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM) a umožnila by jej získať širšiu základňu podnikových klientov, ktorí utrácajú za marketing a reklamu. Čo sa týka regulácie, Alphabet by mohol argumentovať tým, že akvizícia by posilnila konkurenciu v odvetví a spochybnila by dominantnú spoločnosť Salesforce.

Akcie HubSpotu si okolo 19:05 SELČ pripisovali 7,7 percenta. Akcie Alphabetu v rovnakom čase naopak odpisovali 0,4 percenta.