O2 buduje najmodernejšiu 5G sieť pre svojich zákazníkov. Aktuálne ju môže využívať už 76,5 % ľudí na Slovensku

O2 buduje najmodernejšiu 5G sieť pre svojich zákazníkov. Aktuálne ju môže využívať už 76,5 % ľudí na Slovensku Ilustr. foto: O2

O2 je uprostred veľkej modernizácie svojej sieťovej infraštruktúry spojenej nielen so zlepšením kvality signálu, ale aj rozširovaním pokrytia 5G technológiou. Výhody 5G siete tak mohlo v polovici apríla využívať už 76,5 % ľudí.

Kým koncom minulého roka bola 5G sieť dostupná pre 70,1 % obyvateľov Slovenska, od polovice apríla 2024 ju môže využívať už 76,5 % ľudí. Od začiatku tohto roka pokryl operátor až 223 nových miest a obcí a celkovo je 5G signál dostupný už v 1232 lokalitách Slovenska.

„V posledných troch mesiacoch sme opäť značne rozšírili pokrytie našou 5G sieťou. Priniesli sme vysokorýchlostné pripojenie aj do oblastí, kde doteraz nebolo. Hlavnou prioritou aj naďalej zostáva rozširovanie najmodernejšej mobilnej siete od O2, aby sme zabezpečili ešte lepšie zážitky pre našich zákazníkov,“ povedal Slavomír Pšenák, technologický riaditeľ O2.

Rýchlejšia modernizácia siete napreduje aj vďaka dohode o zdieľaní technológie mobilných sietí, ktorá je prvou svojho druhu na Slovensku. Jej prínos pociťujú zákazníci v mnohých ohľadoch, najmä v rýchlejšom nasadzovaní sieťových inovácií aj vyššej kvalite signálu. O2 v uplynulých mesiacoch zmodernizovalo svoju sieť v okresoch Zlaté Moravce, Žarnovica, Komárno, Sabinov a Brezno.

Výhody 5G siete sú nesporné vo všetkých aspektoch – či už ide o volania, alebo stabilné a rýchle dátové pripojenie. Práve preto O2 investuje do rozvoja 5G pokrytia. Prechod na vyššiu rýchlosť znamená pre zákazníka ešte lepší užívateľský zážitok z dátovania, telefonovania, počúvania hudby či sledovania filmov a videí. Najnovšie technológie totiž umožňujú rýchlejšie načítavanie webových stránok či mobilných aplikácií, a tiež kvalitnejší zvuk počas telefonovania.

Pre využívanie 5G siete sa zákazník musí nachádzať v lokalite, v ktorej je dostupné pokrytie 5G sieťou. Zároveň platí, že k sieti sa môže zákazník pripojiť iba na zariadeniach, ktoré ju podporujú. Zo štatistík však vidno, že každý mesiac narastá počet zákazníkov s vhodným 5G zariadením, s ktorým si môžu naplno užiť výhody 5G siete. V apríli 2024 predstavoval podiel týchto zariadení v O2 sieti 26,9 %, pričom v decembri 2023 to bolo 24,3 %. Ak zákazník potrebuje pomoc s výberom alebo nastavením správneho telefónu, môže navštíviť ktorúkoľvek z O2 predajní, kde mu konzultanti O2 ochotne poradia.

Všetky potrebné informácie o 5G sieti nájdu zákazníci na stránke www.o2.sk/5G