ARD a ZDF nebudú prenášať olympijskej súťaže 2018-24

Nemecké verejnoprávne televízie ARD a ZDF nebudú prenášať súťaže olympijských hier v rokoch 2018 až 2024, pretože sa s majiteľom licencie nedohodli na finančných podmienkach. Oznámila to televízia ARD na svojom webe Tagesschau. Výhradné práva na prenosy získala vlani v júni od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) americká spoločnosť Discovery Communications, majiteľ televízneho kanálu Eurosport.

Podľa nemeckého webu skončilo zdĺhavé rokovanie nemeckých televízií so zástupcami americkej firmy neúspechom. Minulé olympiády pritom nemecké verejnoprávne stanice prenášali. Podľa manažéra ARD Ulricha Wilhelma podmienky spoločnosti Discovery pre poskytnutie sublicencie pre Nemecko ďaleko presahovali finančné možnosti nemeckých verejnoprávnych médií. "Ak Discovery svoj postoj zmení, dvere sú samozrejme otvorené," povedal Wilhelm.

Spoločnosť Discovery zaplatila 1,3 miliardy eur za prenosy zo zimných olympijských hier v Pchjongjangu v roku 2018 a letnej olympiády v Tokiu v roku 2020. Celoeurópsku licenciu má takisto pre zimnú olympiádu v Pekingu v roku 2022 a letnú v roku 2024, o ktorej mieste nebolo ešte rozhodnuté.

Olympijské súťaže bude prenášať kanál Eurosport. V prípade zimných olympijských hier to podľa zmluvy s MOV bude 100 hodín živých prenosov zo zimných olympiád a 200 hodín z letných. Časť prenosov bude Eurosport vysielať voľne, časť na platenom kanáli. Ktoré prenosy to budú, zatiaľ nebolo rozhodnuté.