Zomrel herec Kaye z televíznej komédie Haló, haló!

Zomrel herec Kaye z televíznej komédie Haló, haló! Foto: TV Nova

Vo veku 75 rokov dnes zomrel britský herec Gorden Kaye, ktorého preslávila rola francúzskeho kaviarnika Reného Artoisa z televízneho komediálneho seriálu Haló, haló !. O jeho úmrtí informoval spravodajský web BBC.

Kaye preslávila rola kaviarnika Reného, ktorého podnik v mestečku Nouvion kdesi v severnom Francúzsku sa za druhej svetovej vojny stane obľúbeným miestom partizánov, a on sa tak v dôsledku najneuveriteľnejších komických situácií stáva nedobrovoľným hrdinom odboja. Kaye hral vo všetkých 84 dieloch seriálu a zahral si tiež v divadelnej inscenácii príbehu.

Kaye sa na televíznych obrazovkách prvýkrát objavil v seriáli Coronation Street. Než dostal rolu Reného, hral ešte v niekoľkých televíznych komédiách.

V roku 1990, keď mu počas silnej búrky billboard prerazil čelné sklo a spôsobil mu tak vážne poranenia hlavy, bol takmer nútený ukončiť kariéru.

V televízii sa naposledy objavil v roku 2007 pri príležitosti špeciálneho dielu Haló, haló !, v ktorom sa stretol s radom bývalých kolegov. V roku 2004 si zahral v seriáli BBC Revolver.