Zomrel jeden z najznámejších švédskych hercov, známy z trilógie Milénium

Zomrel jeden z najznámejších švédskych hercov, známy z trilógie Milénium Foto: Milénium

Vo veku 56 rokov v utorok zomrel jeden z najznámejších švédskych hercov Michael Nyqvist, ktorého preslávila predovšetkým úloha investigatívneho reportéra v trilógii Milénium, natočenej podľa rovnomennej knižnej predlohy.

O úmrtí informovala jeho rodina, podľa ktorej podľahol rakovine pľúc. Majiteľ mnohých hereckých cien bol vyhľadávaný režisérmi hollywoodskych akčných snímok, ktorí ho obsadzovali hlavne do rolí záporných hrdinov.

Vo filmovej trilógii na motívy románov Stiega Larssona si zahral novinára Michaela Blomkvista, ktorý spolu so záhadnou hackerkou Lisbeth Salanderovou riskujú životy pri odhaľovaní zločinov v bohatých podnikateľských kruhoch i štátnej sfére. Filmy Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol mali premiéru v rokoch 2009 a 2010.

Potom sa ako zloduch objavil v niekoľkých amerických kasových trhákoch. Po boku Toma Cruisa si zahral v Mission: Impossible - Ghost Protocol, s Keanu Reevesom zase v akčnej snímke John Wick. Pred dvoma rokmi stvárnil rolu v nemeckom dráme Kolónie či americkom noirové thrilleru Frank a Lola. Jeho posledným natočeným dielom, ktoré bude mať premiéru posmrtne, je tragický príbeh ruskej ponorky Kursk.

"Michaelova radosť a vášeň boli nákazlivé pre ľudí, ktorí ho poznali a milovali. Mal nepopierateľné čaro a charizmu a jeho lásku k umeniu vnímali všetci, ktorí mali to potešenie s ním pracovať," uviedla rodina vo vyhlásení. Nyqvist bol ženatý a mal dve deti.