SaS: Otvorenie celospoločenskej debaty o odluke cirkvi od štátu je veľmi dôležité

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje opätovné otvorenie celospoločenskej debaty o odluke cirkvi od štátu za veľmi dôležité.

„Koronakríza ukázala jednoznačnú nevyhnutnosť šetrenia verejných financií. Jedným z možných zdrojov šetrenia môže byť aj konečné vysporiadanie sa s financovaním cirkví, ktoré štát podporuje v objeme takmer 52 miliónov eur ročne. Uznávame význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach týkajúcich sa rôznych verejnoprospešných aktivít. Súčasne je na mieste začať celospočenskú debatu, či by sa tieto peniaze nedali využiť lepšie. Nehovoríme však o zrušení finančnej podpory pre sakrálne pamiatky, ktoré sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva,“ vysvetľuje poslanec NR SR za SaS Miroslav Žiak.

Riešením odluky cirkvi od štátu by bolo financovanie cirkví prostredníctvom dobrovoľných príspevkov občanov. „Za najvhodnejší model financovania cirkví považujeme asignačný model v prospech registrovanej cirkvi z dane z príjmov občanov. Ten umožňuje slobodu rozhodovať, koho chce daňovník svojimi daňami podporiť. Na druhej strane to znamená slobodu aj pre tých daňovníkov, ktorí aktivity cirkvi nevyužívajú či odmietajú. Tento model by vychádzal priamo z Ústavy, ktorá definuje Slovensko ako nábožensky neutrálny štát,“ uzavrel Miroslav Žiak.