Stanovisko vlády: Slovensko podporuje bieloruský ľud

Vláda Slovenskej republiky vyjadruje hlboké znepokojenie v súvislosti s aktuálnou vnútropolitickou situáciou v Bielorusku, ku ktorej došlo v dôsledku neslobodných a nedemokratických prezidentských volieb v Bielorusku 9. augusta 2020.

 

Slovensko vždy podporovalo nezávislosť a suverenitu Bieloruska a zasadzovalo sa za dodržiavanie demokratických princípov a ľudských práv. O to viac nás šokovala brutalita bieloruského režimu voči pokojne protestujúcim demonštrantom.

Vláda Slovenskej republiky podporuje a presadzuje právo občanov všetkých krajín slobodne vyjadriť svoj názor a uplatniť volebné právo. Jedine občania Bieloruska majú právo rozhodovať o svojom osude, bez vonkajších zásahov.
Vláda Slovenskej republiky s cieľom mierového a zákonného vyriešenia súčasného konfliktu v Bielorusku vyzýva prezidenta, vládu a úrady Bieloruskej republiky:

a) na okamžité ukončenie násilia, dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd, dôsledné vyšetrenie a spravodlivé potrestanie osôb zodpovedných za násilné kroky voči občanom Bieloruska;

b) bezodkladné prepustenie zadržiavaných účastníkov pokojných protestov;

c) bezodkladné začatie inkluzívneho politického dialógu s predstaviteľmi občianskej spoločnosti s cieľom urýchlene opakovať prezidentské voľby v súlade s medzinárodnými záväzkami podľa relevantných dokumentov OBSE, za účasti národných a medzinárodných pozorovateľov, domácich a zahraničných oznamovacích prostriedkov a predstaviteľov mimovládnych organizácií;

Vláda Slovenskej republiky:

a) bude na pôde EÚ podporovať rozhodnutia o cielených a reštriktívnych opatreniach voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska prejavujúcim politické názory a voči osobám, ktoré sa podieľali na opatreniach proti uskutočneniu slobodných a demokratických volieb a ich manipulácii;

b) sa bude zasadzovať za mobilizáciu všetkých nástrojov podpory EÚ a ďalších foriem podpory občianskej spoločnosti v Bielorusku, osobitne voči tým občanom, ktorí sa stali obeťami represálií; vláda Slovenskej republiky je pripravená na tejto podpore aktívne participovať;

c) bude podporovať úsilie medzinárodného spoločenstva využiť všetky nástroje na zastavenie ďalšej eskalácie napätia vBielorusku; vtomto kontexte podporuje spustenie Moskovského mechanizmu OBSE na prešetrenie porušovania základných ľudských práv a slobôd v Bielorusku.

Vláda Slovenskej republiky vyzýva ďalšie krajiny, aby podporili bieloruský ľud v jeho snahe o vybudovanie slobodnej, nezávislej a demokratickej krajiny.
Vláda Slovenskej republiky zásadne odmieta zasahovanie tretích krajín do vnútorných záležitostí Bieloruska.