Zurian odmietol polygraf napriek tomu, že je jeho povinnosťou absolvovať ho

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian potvrdili, že budú pokračovať v reformných veciach zavedených v roku 2021, a že sa Zurian nezúčastní polygrafu napriek tomu, že mu to prikazuje platné nariadenie ministra.

 Ako upozornil exminister vnútra a poslanec NR SR za hnutie SLOVENSKO Roman Mikulec, riaditeľ ÚIS Zurian bol v minulosti obvinený a v tom čase sa skrýval v Bielorusku, ktoré je prepojené na Rusko a ruské tajné služby. „Čo teraz robí pán Zurian na základe pokynov ruských tajných služieb?,“ pýta sa Mikulec.

Branislav Zurian odmieta ísť na polygraf a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ho bráni s tým, že vedúci pracovníci inšpekčnej služby sa nezúčastňujú polygrafu. Nariadenie ministra vnútra číslo 172/2013 však hovorí, že polygrafu sa zúčastňujú aj riadiaci funkcionári okrem odboru kontroly. Zurian nie je na odbore kontroly. „Za môjho pôsobenia na ministerstve sa podrobili polygrafu všetci riadiaci funkcionári a ak boli zistené nedostatky, bola vyvodená personálna zodpovednosť. Som presvedčený o tom, že keby sa Zurian zúčastnil polygrafu, tak pri otázkach o vydierateľnosti by polygraf vybuchol,“ povedal Roman Mikulec.

Zo slov ministra a riaditeľa ÚIS vyplýva, že na úseku operatívno-pátracej činnosti boli vraj v minulom roku zistené nedostatky. Závažné nedostatky boli zistené v roku 2020, keď úrad viedol pán Szabó – nominant ministerky Sakovej a ten nevykonával žiadnu činnosť, bol obvinený z korupcie a už je odsúdený.

„Trestnú činnosť policajtov by mala vyšetrovať policajná inšpekcia, ale pod vedením Sakovej nominanta Szabóa k tomu nebola žiadna príležitosť a preto to musela vyšetrovať NAKA a vyplávali na povrch korupčné kauzy Očistec, Judáš a ďalšie. V roku 2023 boli za riaditeľa Juhásza reálne výsledky - napríklad kauza Oblúk. Napriek tomu minister Šutaj Eštok tvrdí, že policajná inšpekcia nekonala,“dodal Roman Mikulec.