Trumpova poradkyňa porušila v televíznom vysielaní etické pravidlá

Trumpova poradkyňa porušila v televíznom vysielaní etické pravidlá Reprofoto NBC

Poradkyňa prezidenta Donalda Trumpa Kellyanne Conwayová porušila etické zásady, keď odporučila v televíznom vysielaní občanom, aby kupovali výrobky módnej značky prezidentovej dcéry Ivanky.

 

 

Uviedol to dnes americký Úrad pre vládnu etiku (OGE) a vyzval, aby poradkyňa čelila disciplinárnemu konaniu. Conwayová, ktorá je známa mnohými kontroverznými výrokmi, sa kvôli reklame na produkty prezidentovej dcéry ocitla pod paľbou kritiky za zneužitie verejnej funkcie.

"Za daných okolností je silný dôvod sa domnievať, že pani Conwayová porušila štandardy, a na mieste by bolo disciplinárne opatrenie," uviedol v liste zaslanom Bielemu domu riaditeľ etického úradu OGE Walter Schaub.

Conwayová v rozhovore so stanicou Fox News vyzvala minulý týždeň občanov, aby kupovali Ivankine výrobky potom, čo produkty začali niektoré obchody sťahovať. Reťazce svoj krok zdôvodnili malým záujmom o výrobky, podľa prezidenta Trumpa je ale ich správanie "neférové".

Postup poradkyňa Conwayovej označil už skôr za neprijateľný šéf parlamentného výboru pre dohľad nad exekutívou a republikán Jason Chaffetz.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer minulý týždeň na otázku novinárov uviedol, že Conwayovej sa kvôli reklame "dostalo odporúčanie", bez toho, aby vec ďalej komentoval.

Niekdajší šéfka Trumpovej volebnej kampane Conwayová už pred časom upútala pozornosť svojim komentárom k sporu o počet ľudí, ktorí sa zúčastnili Trumpovej inaugurácie. Spicer uviedol, že účasť bola "vôbec najvyššia". Z porovnávacích fotografií bolo ale jasné, že na inaugurácii Trumpovho predchodcu Baracka Obamu prišlo oveľa viac ľudí. Conwayová uviedla, že Spicer neklamal, ale poskytol "alternatívne fakty".

Kontroverzný dekrét prezidenta Trumpa o zákaze vstupu obyvateľov siedmich prevažne moslimských krajín do USA obhajovala Conwayová neskôr poukazom na masaker v meste Bowling Green, ktorý podľa nej spáchali dvaja utečenci z Iraku. V ospalom mestečku na juhozápade amerického štátu Kentucky k žiadnemu podobnému činu ale nikdy nedošlo.