Gratulujem Mariánovi Kočnerovi, že mu sadol na lep Gabriel Šipoš

Gratulujem Mariánovi Kočnerovi, že mu sadol na lep Gabriel Šipoš Ilustr. foto: bjornlarsson.se

Kauza zverejnenia údajnej komunikácie novinárov s poslancom Novy Gáborom Grendelom naberá nové rozmery. Okrem toho, že ju využil poslanec SNS na tlak na RTVS, po zodpovednosti novinárov, spomínaných na čudnom webe, volá aj Gabriel Šípoš.

 

 

S viacerými hodnoteniami Šípoša som v minulosti súhlasila - s niektorými viac, s niektorými menej, teraz ale šliapol vedľa.

Aby bolo jasné o čom je reč: Pochybný podnikateľ Marián Kočner zvolal tlačovú besedu, na ktorej upozornil na stránku, ktorá sa tvárila tak, že je na nej zverejnená súkromná komunikácia viacerých novinárov.

Keď to Kočner ohlásil, ani som stránku nemusela otvárať, presne som vedela, o kom a o čom asi bude. Lebo tlak na novinárov, hlavne tých investigatívnych a tých, čo píšu o korupcii a politike, sa v posledných rokoch stupňuje. Nemýlila som sa. Špinavosť, zverejnená na webe, ku ktorému sa Kočner nehlási, on ju len zverejnil naživo na TA3, majú byť údajné útržky komunikácie politika, bývalého novinára Gábora Grendela, s viacerých novinármi.

Gabriel Šípoš sa, podobne ako Pluska, pustil do rozoberania obsahu a pranierovania niektorých zo zoznamu. Šípošovi tiež prekáža, že tak nerobia aj iní novinári, napríklad aj ja.

Nie, ja takúto hru - podľa scenára Mariána Kočnera - a jemu podobných hrať nebudem. A nie preto, že v zozname sa ocitol aj môj manžel (pri mene ktorého je zverejnená akási banálna komunikácia).

Už niekoľko rokov upozorňujem na prešľapy novinárov, písala som o šikovných aj menej šikovných novinároch, o mnohých, s ktorými sa osobne poznám. Je to moja práca, keďže sa venujem výlučne médiám. Teraz prešľap voči etike urobil Šípoš.

Novinár aj analytik by mali hľadať pravdu. Hodnotiť prácu novinárov môžem len na základe reálnych faktov a dôveryhodných zdrojov – nie naaranžovaných SMSiek či správ.

A teraz niekoľko faktov k puzzle, ktoré predstavil Kočner:

1.Ústava zverejňovanie súkromnej komunikácie vyslovene zakazuje. "Podľa ústavy nikto nesmie porušiť listové tajomstvo ani tajomstvo iných písomností a záznamov, či už uchovávaných v súkromí, alebo zasielaných poštou, alebo iným spôsobom; výnimkou sú prípady, ktoré ustanoví zákon. Rovnako sa zaručuje tajomstvo správ podávaných telefónom, telegrafom alebo iným podobným zariadením."

Aj v tomto prípade môže byť výnimka, ak by sme vedeli, že pri súkromnej komunikácii došlo k porušeniu zákona, zverejnenie sleduje vyšší cieľ, môže byť dôvod zverejniť ju.

To, čo zverejnil Kočner však nie je súkromná komunikácia spomínaných ľudí. Z komunikácie je síce zrejme, že niekto listové tajomstvo nabúral. No nezverejnil ju tak, ako prebiehala, ale povyberal z nej len niektoré vety, ktoré sa mu hodia. Ani ich autenticita nie je úplne istá. Jedna novinárka svoju komunikáciu potvrdila aj verejne, iní to však nepotvrdili a ja som sa stretla aj s „názorom, že toto, čo sa tam píše, som v živote nepísala."

Skúste si pozrieť svoje SMS alebo iné správy s kolegom za posledné tri roky (s kamarátom, mamou, manželkou) zo situácií, keď ste boli nahnevaní, inokedy šťastní, unavení a vyberte z nej také pasáže, aby ste z kamaráta urobili najväčšieho hrdinu, alebo také, aby z toho vyšiel čo najhoršie. Je to jednoduché. Z trojročnej komunikácie dokážete cez pár správne vybratých viet urobiť telenovelu aj kriminálku. Zostrihaná komunikácia vyznieva vždy inak - má iný obsah, emóciu, zafarbenie. V zverejnenej komunikácii boli povytrhávané vyjadrenia, často bez kontextu, často chýbala odpoveď druhej strany (asi sa tvorcom webu nehodila).

V literárnom svete sa to volá palimpsest, použijete myšlienky, vety z konkrétneho diela a vznikne iné dielo. Toto vyzerá podobne len s tým rozdielom, že autor dielo aj dorábal a pritom sa aj sekol. Napríklad v dialógu, ktorý sa mal tváriť ako rozhovor ženy s mužom odrazu boli repliky vymenené.

Ako novinár nemám problém písať o komkoľvek. Ale pranierovať novinárov za podvrhy, ktoré niekto na tácke naaranžoval, doplnil a Kočner to zverejnil, nebudem.

Upriamila by som pozornosť všetkých, ktorý zoznam používajú, na inú vec:

Na zozname sa ocitli z veľkej väčšiny mená mienkotvorných novinárov. Určite by sa našla zaujímavejšia komunikácia u mnohých iných novinárov – z bulváru, konšpiračných médií, či zjavne poplatných webov, no ale takých na zozname nenájdete. Do zoznamu sa dostali takmer všetci hlavní mienkotvorní novinári. Väčšina z nich pravidelne poukazuje na korupčné kauzy, prešľapy politikov, oligarchov ale aj na Kočnera osobne. Tým sa teraz zoznam mimoriadne hodí a viacerí sa oň už aj opierajú.

Dôležité je aj to, čo si vybral tvorca tohoto puzzle

Ten, kto skladal puzzle, sa zameral na to, aby zverejnil repliky, v ktorej jednotliví novinári hodnotia alebo sa vysmievajú iným novinárom. A vyberal len komunikáciu s Grendelom. Často úplne banálnu, bežnú, akú mávam aj ja s ľuďmi o ktorých píšem, s ktorým jednoducho musím, ale aj chcem komunikovať. Cieľ je zreteľný: spochybniť mienkotvorných novinárov a narušiť ich vzájomné vzťahy.

Podarilo sa. Novinári sa vzájomne začali ospravedlňovať, osočovať. Pluska, ktorá patrí Pente, si z toho skladá vlastné puzzle a Penta na svojom čudnom webe kauzagorila.sk tiež. Novinári dostali nálepku nejakého stáda, hoci pri mene väčšiny bola zverejnená bežná komunikácia, čo však mnohí ľudia netušia, lebo si to celé nerozklikali, alebo nechceli, no nálepke uverili.

Kto z toho okrem Kočnera ťaží?

Všetci tí, ktorých spomínaní novinári urazili a sa teraz oháňajú stádom. Tak napríklad aj Robert Fico. Novinárke, ktorá sa ocitla na tomto zozname, neodpovedá a odkazuje na informácie z pochybného zoznamu. Mimochodom, čo to máme za premiéra, ktorý namiesto odpovedí na otázky novinárov, sa oháňa informáciami, ktoré zverejní morálna autorita ako Marián Kočner?

No a najdôležitejšia vec, ktorá by mala zaujímať všetkých tých, ktorí volajú po súdoch nad novinármi je - kto to puzzle zostavil?

Nikto. Žiadna osoba či firma pod webom, ktorý sa hostingová spoločnosť rozhodla zrušiť, nie je podpísaný. Samozrejme nikto nezakladá takéto veci len tak. Ak sa nepodpíše, dá si s tým takúto námahu, vie prečo to robí. Sleduje svoj cieľ a pritom nenesie za nič zodpovednosť a teda má nekonečnú slobodu v rozvíjaní fantázie a manipulovaní.

Podobná fantastická literatúra vychádza aj na blogoch Pravdy, nedávno aj na Hospodárskych novinách, a pravidelne v nej útočia na mienkotvorných novinárov pokrytecky pod falošným profilom.

Podobné útoky na mienkotvorných novinárov sú aj na webe Penty, ktorá na ňom pravidelne útočí na všetkých novinárov, ktorí ju kritizovali za kauzu Gorila. Očakávam, že aj po tomto článku si nájdem nové sci-fi o mojom živote.

Písala som o mnohých prešľapoch novinárov, aj o takých, ktorých prácu si veľmi vážim, a keď zistím pochybenia, tak napíšem znovu. Ale morálne súdy nad novinármi na základe puzzle zostavených anonymom z ukradnutej súkromnej komunikácie robiť nebudem.

Všetkým novinárom, ktorí majú svedomie čisté a robia prácu najlepšie ako len vedia, želám aby sa nenechali zlomiť článkami anonymných blogerov, súčasných, minulých či budúcich agentov ani vŕtaním sa v ich súkromných správach a tlakom politikov, ktorí to teraz radi zneužívajú.