Miroslava Kernová: Zem a Vek klame. Dnes klame aj o mne

Miroslava Kernová: Zem a Vek klame. Dnes klame aj o mne

Vetu „ruské zasahovanie je tak sofistikované, že ho nevidno“, ktorú konšpiračný web Zem a vek šíri aj s mojou fotkou a menom, som nikdy nepovedala.

 

Pátrala som, kde sa ten citát objavil, a našla som, že podobný citát mi pripisuje aj konšpiračný web hlavnespravy.sk, že som niečo také povedala na konferencii Lož a médiá. Nepovedala.

Drahý konšpiračný Zem a Vek, Tibor Rostás a Hlavné správy,

na konferencii PRAVDA A LOŽ som hovorila o dezinformáciách a manipuláciách, čiže hovorila som aj o vás a aj o tom, ako je nebezpečné, že šírite klamstvo a aj to, že, žiaľ, veľa ľudí vám verí.
Hovorila som aj o hybridnej vojne, v ktorej sa Rusko snaží prostredníctvom dezinformácií narúšať demokratické zriadenia, spochybňovať rôzne osobnosti, na čo využíva rôzne pochybné konšpiračné projekty, také, ako ste vy.

Text „ruské zasahovanie je tak sofistikované, že ho nevidno“ som nepovedala. Ale povedala som na konferencii toto a za tým si stojím:

"To, čo sa deje zo strany Ruska v hybridnej vojne, je agresívnejší spôsob, oveľa viac nainfikovaný vo viacerých krajinách, len sa o tom tak otvorene nehovorí, ako o tom, čo sa dialo v Amerike (počas predvolebnej kampane Trumpa), lebo oni to vyšetrujú, otvorene popisujú.
O hybridnej vojne všetci viete... To, že má dosah na Slovensko, sa vie vysledovať. Už len to, že na Slovensku sídli nebezpečný český (konšpiračný) web Aeronet.
Ale na Slovensku sa o tom (hybridnej vojne) z pohľadu štátnych orgánov vôbec nehovorí. Jedine, že súkromné médiá upozorňujú (na dezinformácie), upozorňujú na najnebezpečnejšie hoaxy... Ale chýba mi nejaké základné prehlásenie štátu, že je to nebezpečné. Okolité demokratické štáty to riešia, ale u nás sa tomu necháva voľný priestor. Nechcem hroziť, ale naozaj kedykoľvek sa môže u nás stať to, čo sa deje v Poľsku a v Maďarsku, a pritom tam vôbec nevidieť ten ruský vplyv, nikoho nenapadne ruský vplyv.
Ale keď necháme kohokoľvek šíriť manipuláciu, anonymov, ktorí šíria nepravdu (ako sa to deje na facebooku), tak veľmi ľahko to môže oslabiť demokratický systém. Napríklad v tom, že sa spoločnosť radikalizuje. Výsledky tu už máme, Kotlebovci sú v parlamente.
Médiá majú istú moc a tá úloha médií by mala byť práve v tom, že v tom chaose a informačnom neporiadku, by mali byť pre čitateľa pilierom, že vie, že u nich nájde pravdivé informácie nájde.
Ale nedosiahneme to tak, keď si budeme podlamovať pod sebou konár skrytou reklamou, praktikami preberanými od dezinformačných webov, ako to zvykne robiť bulvár. Tým sa nestaneme pilierom pre spoločnosť, lebo nám ľudia nebudú veriť. Čiže som za to, aby sa vytvorili pravidlá, na základe ktorých by sa zamedzilo anonymom manipulovať, a pre klasické médiá by mala byť hlavnou prioritou pravda."

A ešte dodám k tomu toto: Ruské manipulácie u nás sú a sú aj dosť primitívne - stačí si pozrieť web Zem a vek, Hlavnespravy.sk, Infovojna.sk a desiatky ďalších, ktoré šíria proruské dezinformácie, ktoré prichádzajú od Sputnika a podobných proputinovských projektov. Nenájdete u nich jednu kritickú zmienku o Putinovi, Rusku, práve naopak, plno vymyslených a upravených správ, krivia históriu, fakty a spochybňujú demokratické zriadenia. Sledujem a upozorňujem na to už niekoľko rokov.

Prvé video je o tom, ako sa šéfredaktor Zem a Vek ponúka Ruskej ambasáde.
Druhé video je záznam diskusie zástupcov médií na konferencii Pravda a lož., ktorý zaznamenal .týždeň.