Je neprijateľné, aby na Slovensku pokračovalo sledovanie a zastrašovanie novinárov

Je neprijateľné, aby na Slovensku pokračovalo sledovanie a zastrašovanie novinárov Ilustr. foto Omediach.com

Jedným z prostriedkov, ktorým sa líši demokratická krajina od autokracie je, že novinári môžu slobodne robiť svoju robotu a za to, ak odhalia korupciu, nie sú zastrašovaní.  Žiaľ, na Slovensku aj po zadržaní Mariana Kočnera a odhalení jeho sledovacieho komanda, zastrašovanie a sledovanie novinárov pokračuje.

Dnes Denník N upozornil, že ich investigatívnu reportérku Moniku Tódovú opäť sledujú. Dialo sa tak v posledných dňoch, keď bola vo Vysokých Tatrách a aj doma. Po sledovaní Robert Fico poslal do redakcie Denníka N komentár, v ktorom spomína, s kým sa novinárka v súkromí stretla.

Sledovanie novinárov s cieľom nájsť slabý článok, aby poslúžil na diskreditáciu, predviedol v obludných rozmeroch Marian Kočner. Ten bol posadnutí novinármi, ktorí o ňom písali. Na zozname tých, ktorých sledoval, bola aj Monika Tódová a aj Ján Kuciak, obaja na "najvyšších priečkach." Kuciak bol nakoniec umlčaný najhorším možným spôsobom - vraždou.

Kočner je vo väzbe a sledovanie známej novinárky je tu opäť a až mrazivo pripomína to, čo pred vraždou vystrájal cez facebook Kočner.

Kočner na stránke Na pranieri z informácií zo sledovania novinárov dehonestoval.

Text Roberta Fica, ktorý zaslal do Denníka N, je podobný formát, ako Kočnerovo Na pranieri.

V ňom okrem osočovania, primitívneho slovníka, píše aj o súkromí novinárky. Monika Tódová, ktorá roky upozorňuje na korupciu spojenú so Smerom, zjavne leží hlboko v žalúdku Fica. Už na konci roka vo videu z Karibiku povedal toto „Ale pykať musia aj hyeny typu Tódovej či Vagoviča a im podobní! Hyeny, ktorí šíria nenávisť a zlosť, ale aj politickí sluhovia, ktorí sedia na prokuratúre, či súdoch... Toto bezprávie a mediálny fašizmus musia skončiť.“

Dnes napísal text, v ktorom dáva novinárke ostentatívne vedieť, že vie, ako trávi s deťmi voľný čas a s kým sa stretáva. Aj zo spôsobu, ako neznámy muž novinárku v Tatrách sledoval, je zjavné, že to robil tak, že si ho novinárka všimla - napísala, že najmenej dva dni sedel pred jej chatou v zaparkovanom aute každý deň zhruba osem hodín a vyhotovoval si fotografie. 

Monika Tódová nezverejňuje informácie o tom, kto sa s kým rozišiel, čo na dovolenke mal alebo nemal oblečené. Píše články, vďaka ktorým vieme o mnohých korupčných kauzách, ktoré by sa možno ututlali.

Nazývať investigatívnych novinárov hyenami, ako to roky robí Fico, je snaha ich mená a robotu pred verejnosťou dehonestovať. Ostentatívne sledovať novinárku a jej rodinu je už vyšší level, ktorý má byť výstrahou aj pre ďalších novinárov. Takéto spôsoby sme už zažili a sú absolútne neprijateľné.

*Autorka článku v minulosti pracovala spolu s Monikou Tódovou v denníku SME.