V živom vysielaní ministerka vytkla moderátorke konflikt záujmov (VIDEO)

V živom vysielaní ministerka vytkla moderátorke konflikt záujmov (VIDEO) Reprofoto TA3

Nedeľnú diskusnú reláciu na TA3 V politike už nemoderoval Norbert Dolinský, ale po jeho jazde s alkoholom sa novou moderátorkou stala šéfka spravodajstva TA3 a bývalá politička Zuzana Martináková.

V nedeľu si do relácie zavolala Máriu Kolíkovú zo strany Za ľudí a poslankyňu Denisu Sakovú zo strany Hlas, pre ktorú pracuje jej manžel Marián Bednár.

Keď sa moderátorka ministerky Kolíkovej pýtala na nezrovnalosti pri podnikaní jej nevlastnej sestry, hovorila o konflikte záujmov a o tzv. "teste Ficom", Kolíkovú to pobúrilo. “Prepáčte, keď ste vy taká prísna v konflikte záujmov, keď hovoríte o nejakom teste (Ficom)... Chápem, že vypadol vám moderátor, tomu rozumiem. Ale v TA3 máte množstvo moderátorov," začala Kolíková. "Ale - a to sa mi javí, že je konflikt záujmov - aby ste vy moderovali práve takúto debatu, práve dnes so mnou a hovorili o konflikte záujmov, keď váš muž robí poradcu pre Hlas, to sa mi zdá trošku zvláštne,” povedala Kolíková. Strana Hlas žiada odstúpenie Kolíkovej.

“Pani Kolíková, každý, kto moderuje diskusné relácie, vie, že to moderovanie má isté pravidlá a tých pravidiel sa drží. TA3 je televízia, ktorá boduje v rebríčkoch objektivity a nestrannosti. My tu voláme všetkých politikov a všetci politici majú u nás rovnaké podmienky, bez ohľadu na to, kto, čo, kedy moderuje. Vy ste v pozícii politika, ktorý dnes čelí odvolávaniu, a ja vám dávam štandardné otázky,” reagovala Martináková. Moderátorky sa zastala aj prítomná Saková zo strany, pre ktorú pracuje manžel moderátorky. "Pani ministerka, neviem, prečo ste prišli do tejto relácie bojovať. Zajtra budete mať priestor celý deň sa obhajovať v parlamente. Skutočne nechápem, prečo dnes musíme rozoberať a atakovať jednak pani moderátorku a jednak aj mňa," povedala Saková.

Výmena názorov o konflikte záujmov moderátorky začala o cca 11:15 (v 15 minúte videa):

Manžel moderátorky Marián Bednár v minulosti radil Robertovi Ficovi. Po vzniku strany Hlas prešiel k strane Petra Pellegriniho, kampaňuje a chodí v tričku Hlasu a je asistentom poslanca za Hlas Petra Kmeca.

Marián Bednár napravo Foto: Hlas
Podľa etického kódexu novinárov ak sa moderátor alebo redaktor ocitne v konflikte záujmov, najmä ak pracuje na téme, ktorá sa týka alebo môže týkať samého novinára, blízkych osôb novinára (kam patrí aj manžel), ekonomických záujmov novinára, informuje o tejto skutočnosti svoju redakciu. So súhlasom redakcie môže aj napriek možnému konfliktu záujmov novinár na téme ďalej pracovať za predpokladu, že o možnom konflikte záujmov bude primerane informovaná verejnosť. Martináková, ktorá mala diskusné politické relácie aj v TV Pravda, či v Rádiu Aktual, si pravidelne volala do štúdia politikov, ktorým radí jej manžel. Martináková, ktorá je v TA3 aktuálne aj šéfkou spravodajstva, na svoj konflikt záujmov poslucháčov a divákov neupozorňuje.