Súd rozhodol, že Hlavný denník musí odstrániť článok: Novinárka Tódová s manželom si žijú nad pomery

Súd rozhodol, že Hlavný denník musí odstrániť článok: Novinárka Tódová s manželom si žijú nad pomery Reprofoto Hlavný denník

Pochybný web Hlavný denník musí odstrániť článok z 2. marca tohto roku s názvom "Novinárka Tódová s manželom si žijú nad pomery. Majú byt v lokalite Počiatka a Suchobu". Rozhodol o tom Okresný súd v Bratislave a Krajský súd v Bratislave 2. septembra toto rozhodnutie v odvolávacom konaní potvrdil.

Článok z 2. marca tohto roka, ktorý je podpísaný neznámou novinárkou Anteou Leitmanovou, tvrdí, že príjem z novinárskej práce novinárky nezodpovedá majetku, ktorý manželia vlastnia. Článok čerpal z iného pochybného anonymného zdroja s názvom Fakty a dôkazy, ktorý sa už dlhodobo snaží diskreditovať aj ďalších investigatívnych novinárov.

Tvrdenia z článku Hlavného denníka dlhodobo zneužíva na útoky proti Monike Tódovej dezinfoscéna, Luboš Blaha a hlavne Robert Fico, ktorý označuje redaktorku Denníka N za najbohatšiu novinárku.

Okresný súd nariadil neodkladné opatrenie a to, že o.z. Verbina, ktorý stojí za Hlavným denníkom, je povinné odstrániť článok z ich webu. Občianske združenie sa nestotožnilo s odôvodnením a právnymi závermi okresného súdu a odvolalo sa na krajský súd, ten rozhodnutie okresného súdu o povinnosti článok odstrániť, potvrdil.

Napriek tomu web článok úplne neodstránil. Na stránke je zverejnený titulok a odkaz na „obsah článku“ zadaním hesla. Hlavný denník tak stále prostredníctvom titulku naďalej poškodzuje novinársku dvojicu.

Aktualizácia 9.9.: Článok je už z webu odstránený

Žalobu na ochrany osobnosti, nemajetkovej ujmy a ochrany dobrej povesti podali manželia Tódovci spolu s vydavateľstvom N Press.

“Od začiatku sme jednoznačne odmietali pravdivosť tvrdení, ktoré šírili niektoré internetové stránky a politici - manželia Tódovci si kúpili byt z legálnych, riadne zdokumentovaných zdrojov. Špekulácie o výše ich príjmu sú úplne scestné, lebo napriek tomu, že v čase vlády Smeru sa niekomu naozaj podarilo preniknúť do emailovej schránky Moniky Tódovej, a dlhodobo využíva jej správy na pokusy o jej diskreditáciu, údaj o jej rodinných príjmoch je neaktuálny a neúplný,“ povedal pre Omediach.com šéf vydavateľstva Lukáš Fila. „Na ochranu práv Tódovcov a Denníka N sme podnikli sériu právnych krokov, ktoré súvisia nielen s ochranou dobrého mena, ale aj porušením práva na ochranu súkromia nelegálne získanými diskreditačnými materiálmi. Sme radi, že sa tieto konania vyvíjajú v náš prospech a závery súdov považujeme za správne. Zároveň budeme pozorne sledovať, či sa tieto informácie budú ďalej šíriť a v prípade potreby budeme opäť konať,” dodal Fila.

„Rozumiem tomu, že ako novinárka som v podstate verejne činná osoba, pretože svojimi textami ovplyvňujem verejnú mienku a myslím si, že kvôli tomu znášam, nielen na sociálnych sieťach, veľa. Obvinenie, že disponujem nelegálnym majetkom, je však za hranicou toho, čo som povinná zniesť. Prakticky denne upozorňujem na verejných činiteľov, ktorých majetok nezodpovedá ich príjmom. Autorka Aneta Leitmanová (možno sa raz dozvieme, kto sa skrýva za týmto pseudonymom a či je to naozaj žena) mala len jeden cieľ - diskreditovať ma v očiach verejnosti,“ reagovala na rozhodnutie pre Omediach.com Monika Tódová.

Šéfredaktorom Hlavného denníka je Róbert Merva, bývalý hovorca ministerstva, daňového riaditeľstva, spoluzakladateľ Asociácie hovorcov Slovenska (AHS) a poradca ministra hospodárstva. Na tieto naše otázky zatiaľ neodpovedal:

Ako hodnotíte rozhodnutie Krajského súdu?
Prečo máte titulok článku + odkaz na jeho obsah cez heslo stále zverejnený na webe?
Kto vystupuje pod menom  Aneta Leitmanová - ak je to skutočné meno redaktorky, prosím, pošlite mi telefonicky kontakt, aby som sa s ňou mohla spojiť.
Ak je to pseudonym, kto je skutočným autorom textu a kto sa skrýva pod týmto pseudonymom?

Hlavný denník šíri prokremeľskú propagandu aj dezinformácie, zástupkyňou šéfredaktora je Petra Demková, známa šíriteľka proruských dezinformácií a bývalá poslanecká asistentka Martiny Šimkovičovej. Zástupcom šéfredaktora bol aj Ivan Čeredejev, dnes je uvedený ako editor webu.

Ešte v novembri 2020 bola prevádzkovateľom Hlavného denníka akciovka Hlavné štúdio Roberta Mervu. Ako nedávno upozornil Denník N, to sa už zmenilo a dnes je prevádzkovateľom občianske združenie Verbina, ktoré vlani spoluzakladal mečiarovský novinár Pavel Kapusta. Kapusta vyše roka šéfoval občianskemu združeniu Verbina, jeho podpredsedom bol podnikateľ Ivan Mihale. Obaja sa zo združenia v októbri stiahli a jeho novou predsedníčkou sa stala Mihaleho manželka a právnička Alica Mihale Razgyelová. Následne sa stalo občianske združenie novým prevádzkovateľom Hlavného denníka.

Mihale a Mihale Razgyelová kandidovali vo februári do parlamentu za hnutie Socialisti.sk Eduarda Chmelára.