Do kríža sa nemení. K téme vraždy na Zámockej Daniška nezavolal nikoho z LGBTI+ ľudí

Do kríža sa nemení. K téme vraždy na Zámockej Daniška nezavolal nikoho z LGBTI+ ľudí Ilustr. foto RTVS

Témou dnešnej relácie Do kríža na RTVS bude vražda na Zámockej ulici. Podobne ako v minulosti pri téme interrupcií diskutovali v štúdiu RTVS len štyria muži, bez jedinej ženy, tak pri téme homofóbnej vraždy ľudí z LGBTI+ nemá byť žiaden zástupca LGBTI+.  Hoci brutálny útok bol vedený cielene proti tejto menšine, tvorcovia relácie ju nespomínajú ani v avíze.

Medzi diskutujúcimi je zástupkyňa Konferencie biskupov Slovenska pre koordináciu Rómov Renáta Ocilková, odborník na bezpečnosť Pavol Draxler a zástupca židovskej komunity Igor Rintel*. Moderátorom a spoluautorom relácie je Jaroslav Daniška šéfredaktor Štandardu, konzervatívneho denníka, ktorý je jedným zo zásadných zdrojov negatívnych postojov k právam LGBTI+ ľudí na Slovensku.

Do relácie bol pozvaný aj spisovateľ Michal Hvorecký, ten účasť odmietol. Vysvetlil to na twitteri takto: „Pozvali ma do relácie Do kríža venovanej dvojnásobnej homofóbnej vražde. Prizvali aj pani z konferencie biskupov, ktorá sa venuje Rómom, a bezpečnostného IT experta. Vôbec nikoho z celej Queer-komunity. Odmietol som účasť.”

V diskusii zareagoval ďalší pozvaný hosť Pavol Draxler, ktorý nemá veľkú mienku o relácii, aj preto tam však chce ísť:

 

Odporúčame aj: RTVS po pár hodinách dúhové logo nahradila čiernobielym

Vražda pred podnikom Tepláreň, pri ktorej zomrel bisexuál Matúš Horváth a nebinárna osoba Juraj Vankulič. otvorila závažné otázky, v akom nenávistnom prostredí žijú ľudia LGBTI+ na Slovensku, ako roky bez odozvy bojujú o svoje práva. Tisícky ľudí vyšli po celom Slovensku do ulíc a pripravujú sa legislatívne zmeny. Práve RTVS by mala byť miestom na otvorenú diskusiu o LGBTI+ s účasťou ľudí z tejto menšiny. Pripraviť diskusiu o vražde na Zámockej a nepozvať tam niekoho z LGBTI+ je na rovnako bezohľadnej úrovni ako status Igora Matoviča o tom, že je hetero.

Na otázku Omediach.com, prečo do štúdia nebol pozvaný zástupca LGBTI+, vedenie RTVS ani Daniška neodpovedali.

*Aktualizácia 22:00: Namiesto ohláseného Igora Rintela prišiel do štúdia sociológ Michal Vašečka.