Silnú zostavu v RTVS stopli. O interrupciách a právach žien sa v RTVS debatuje bez žien

Silnú zostavu v RTVS stopli. O interrupciách a právach žien sa v RTVS debatuje bez žien Reprofoto RTVS

V marci RTVS pozastavila výrobu väčšiny cyklických publicistických relácií, medzi nimi aj špeciálnej diskusnej relácie Silná zostava, v ktorej debatovali prevažne ženy na rôzne spoločenské témy s moderátorkou Oľgou Bakovou.

Keď v polovičke marca RTVS vysielala reláciu Silná zostava, nič nenasvedčovalo tomu, že minimálne tento rok už túto reláciu diváci neuvidia.

Od apríla sa na obrazovku postupne vrátila väčšina relácií a pribudli aj nové, Silná zostava sa na obrazovku nevrátila. A podľa všetkého, sa tak skoro nevráti. Ak vôbec.

„Silná zostava sa na obrazovky Dvojky vráti na budúci rok po tom ako prejde dramaturgickou úpravou, keďže sa vysielala štyri televízne sezóny a pre oslovenie väčšej skupiny divákov je prirodzené, že potrebuje isté zmeny,“ reagovala na otázky Omediach.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Moderátorka Oľga Baková z relácie odišla. RTVS náhradu nemá. Obsadenie moderátorského postu sa podľa slov hovorkyne rieši.

Viac: Dlhoročná moderátorka Oľga Baková už nepracuje v médiách

Silná zostava patrila medzi málo projektov, ktoré za posledné roky v RTVS vznikli a udržali si dobré meno. A patrila medzi málo relácií, kde sa so ženami debatovalo aj na vážne spoločenské témy.

Napriek pozitívnym ohlasom ju vedenie RTVS stoplo. Namiesto nej pribudli viaceré nové relácie, medzi ktorými je aj zvláštna relácia Fakty a impulzy, či nová diskusná relácia Do kríža, v ktorej debatujú ako moderátori muži prevažne len s mužmi.
Od januára, od kedy RTVS reláciu vysiela, pozvali moderátori do relácie cca 28 mužov a len 4 ženy.

Ani k takej téme, ako je rozhodovanie o interrupcii s názvom "Nenarodení: Kto ma rozhodnúť?", ktorú RTVS odvysiela v stredu, ženu neuvidíte. S moderátorom Jaroslavom Daniškom budú o tejto téme diskutovať dvaja muži: Vladimír Palko a Martin Poliačik.

Aktualizácia o stanovisko moderátora a tvorcu relácie Jaroslava Danišku 20.5.2020:

Do kríža vznikla ešte minulý rok, vysielať sa začala na konci januára tohto roku a jej dramaturgia, zameranie a poslanie nijako nesúvisí s reláciou Silná zostava, ani inými reláciami.Zameranie Do kríža tiež nijako nesúvisí s tým, či v nej diskutujú muži alebo ženy, našim cieľom je polemika otvorená, krížová a férová. Je našou snahou pozývať tých najlepších diskutérov k témam, kde sa navzájom nezhodnú. Sme radi, že sa to darí, pretože nešvárom našej doby je diskutovanie tých, ktorí spolu súhlasia a navzájom si prikyvujú. Podstatou diskusie je predsa pluralita a výmena názorov, nie lajkovanie vo vlastnej bubline. Preto sme boli radi, keď prišla o víťazstve Igora Matoviča a jeho vláde s Richardom Sulíkom diskutovať profesorka Iveta Radičová, ktorá s obidvomi mala svoju skúsenosť, alebo keď o odkaze Jána Pavla II. diskutovali prof. a arcibiskup Cyril Vasiľ s docentom Ondrejom Prostredníkom, alebo o práve na život páni Vladimír Palko a Martin Poliačik. Odmietam argument, že je problém, že o téme života pred narodením a práve na potrat nemôžu diskutovať dvaja muži, diskusia o ľudských právach je založená na argumentácii a formulovaní nejakého stanoviska, nie na gender-identite diskutéra. Je preto jedno či debatujú dvaja muži, dve ženy alebo muž a žena, polemiku zabezpečujú dva odlišné názory, a tie sú zastúpené silnými diskutérmi.A ešte jedna vec. Diskusia bola nahraná v septembri roku 2019, krátko pred pochodom za život v Bratislave, teraz sme ju zaradili preto, že sme nemohli nahrávať z technických dôvodov, na čo bola relácia plánovaná.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.