Za článkom o utečencoch a požiari v Nitre na Zem a Vek je učiteľ žurnalistiky

Za článkom o utečencoch a požiari v Nitre na Zem a Vek je učiteľ žurnalistiky Foto: Facebook KSS

To, že konšpiračný web Zem a Vek šíri bludy a nenávistné články, nie je žiadna novinka. Málokto však vie, že pri šírení takýchto článkov pomáha aj vysokoškolský pedagóg - učiteľ žurnalistiky z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Artur Bekmatov.

Bekmatov, inak aj člen Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska, pôsobí na škole ako interný doktorand.

Pre Zem a Vek napísal pred niekoľkými dňami článok s názvom V Nitre horel objekt, v ktorom sú ubytovaní utečenci. Médiá o udalosti mlčia. Článok je ukážkou toho, ako môže odfláknutá robota novinára vyvolávať nenávisť a paniku.

V článku Bekmatov píše o tom, že v Nitre horela budova Diecéznej charity, v ktorej približne rok žijú kresťanskí utečenci z Iraku. Hoci pri písaní článku autor nemal takmer žiadne informácie o tom, kto stojí za požiarom, nepriamo požiar spojil s utečencami, ktorí žijú v budove. Zároveň kritizuje ostatné médiá za to, že to nerobia ako on: „Médiá o požiari zaryto mlčia. Čo je zvláštne najmä v prípade tých regionálnych a lokálnych – tie často zverejňujú aj drobnosti zo života mesta a regiónu, ktoré by vo väčších médiách priestor nedostali." Iné médiá o tom informovali, no nie tak zbrklo a neprofesionálne ako Bekmatov.

Na "prácu" Bekmatova upozornil na Facebooku Jakub Goda. „Zem a Vek promptne napísal článoček ešte predtým, ako boli dostupné akékoľvek info. Nemuseli robiť žiadnu veľkú nadprácu, stačí dať do nadpisu "Média o udalosti mlčia". Ostatné si už čitatelia dokonšpirujú sami. Krátky článok má 3500 likes/shares a čítanosť 77 000 čo sa vyrovnáva top článkom na N-ku/SME-čku. Mrkol som, ako to ľudia sharujú a samozrejme veľká väčšina je presvedčená, že utečenci si ubytovňu podpálili sami, lebo im nebola dosť dobrá a médiá sa nám to teraz snažia zatajiť," píše Goda.

Článok sprevádzajú nenávistné komentáre ako: Čo tu robia krysy jedni, nemáme dosť bezdomovcov... Ich by som zapálil.... napalm pre ne zadarmo... a podobne. K šíreniu paniky a nenávisti sa pripojil aj poslanec NRSR za stranu ĽSNS Ján Kecskés, ktorý k článku doplnil status, že imigranti sa nevedia zmestiť do kože a podpaľujú historické budovy.

Článok Bekmatova neprináša pravdu vo viacerých veciach.
Nie je pravdou, ako to svieti na Zem a Vek, že médiá o udalosti mlčia. Prípadu sa venovala aj redaktorka Miriam Hojčušová z Naša Nitra (regionálna sieť denníka SME), ktorá na rozdiel od Bekmatova zisťovala priebežné výsledky vyšetrovania: „Polícia preveruje podozrivého v prípade požiaru, ktorý poškodil historickú budovu na Samovej ulici pod hradom. S utečencami, ktorí v objekte bývajú, to podľa nášho zdroja nesúvisí. Podľa neoficiálneho policajného zdroja je však podozrivý bezdomovec. Polícia údajne preveruje aj verziu, podľa ktorej chcel zakryť stopy po krádeži bicykla. Podľa riaditeľa Diecéznej charity Juraja Baráta je za požiarom človek zo sociálne slabšej skupiny," píše Hojcučová. „Požiar nesúvisel s ubytovanou rodinou asýrskych kresťanov. Nespôsobil to nikto z nich. Spôsobil to občan Slovenskej republiky," cituje redaktorka riaditeľa Diecézy.

Odporúčame aj: Budúcich novinárov učí člen ÚV KSS a redaktor Zem a Vek

Napriek tomu, že v prípade sú nové skutočnosti, nikto neobvinil utečencov, Bekmatov neurobil za 7 dní od zverejnenia prvej neúplnej informácie, kde nasmeroval podozrenie na utečencov, nič, aby ako novinár hľadal pravdu, a pýtal sa aj na priebežné výsledky vyšetrovania. Naďalej sa šíri jeho odfláknutý článok a s ním aj komentáre o tom, ako treba s utečencami naložiť.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku