V českých médiách bolo minulý rok najviac vidieť Babiša, Sobotku a Zemana

V českých médiách bolo minulý rok najviac vidieť Babiša, Sobotku a Zemana Foto: Facebook A.B.

Nejvíce zmiňovanými osobnostmi v tuzemských médiích byli loni ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman.

Čeští a světoví politici a státníci skončili i na dalších sedmi místech první desítky. První sportovci, hokejista Jaromír Jágr a tenistka Karolína Plíšková, jsou až na 11. a 12. místě. Vyplývá to z údajů monitorovací služby Monitora Media.

Nejmedializovanější zahraniční osobností se stal nový prezident USA Donald Trump. Pokud by Donald Trump volby prohrál, nejspíše by se na jeho místě umístila bývalá první dáma USA Hillary Clintonová, která je sedmá. Kdyby se volby nekonaly, pravděpodobně by ani Vladimir Putin neskončil na pátém místě, ale hůře, protože to byl právě on, kdo byl v médiích pojednávajících o prezidentských volbách hodně zmiňován ve spojitosti s jejich ovlivňováním.

Šestá skončila díky svému postoji k uprchlíkům i srpnové návštěvě ČR německá kancléřka Angela Merkelová, osmý bývalý prezident Václav Havel, devátý Karel IV. a desátý končící prezident USA Barrack Obama.

Ačkoliv Jaromír Jágr již nepatří mezi nejlépe placené české sportovce, jeho jméno stále hodně přitahuje mediální pozornost. I proto byl z českých sportovců v loňském roce tím nejmedializovanějším. Raketový nárůst medializace zaznamenala Petra Kvitová v souvislosti s útokem na její osobu na konci loňského roku. V TOP 15 ji ovšem díky celoročním výborným sportovním výsledkům s přehledem předběhla Karolína Plíšková, které dopomohla bulvární média sledující její soukromý život.

Nejsdílenějším zpravodajským článkem byl text pojednávajícímu o tom, jak práce škodí mozku více než totální nečinnost. Žebříčku dominují především bulvární témata a nechybí v něm například články s videi v čele s Nikol Štíbrovou, která natočila, jak to chodí v Prostřeno.

Společnost Monitora Media vznikla v roce 2015. Od počátku se věnuje vývoji webové aplikace Monitora pro efektivní monitoring médií, která na denní bázi sleduje všechna významná tištěná i online média a vysílání vybraných televizních a rádiových stanic.

Pořadí nejvíce zmiňovaných osobností v médiích v roce 2016

1. Andrej Babiš ministr financí
2. Bohuslav Sobotka předseda vlády
3. Miloš Zeman třetí prezident ČR
4. Donald Trump 45. prezident USA
5. Vladimir Putin prezident Ruské federace
6. Angela Merkelová kancléřka Spolkové republiky Německo
7. Hillary Clintonová americká politička a bývalá první dáma USA
8. Václav Havel první prezident ČR
9. Karel IV. jedenáctý český král
10. Barack Obama 44. prezident USA
11. Jaromír Jágr hokejový útočník
12. Karolína Plíšková nejlepší česká tenistka
13. Miroslav Kalousek předseda TOP 09
14. Recep Tayyip Erdogan turecký prezident
15. Václav Klaus druhý prezident ČR

zdroj: Monitora.cz

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.

ČT v spravodajstve o voľbách prezidenta USA porušila zákon Foto: ČT

ČT v spravodajstve o voľbách prezidenta USA porušila zákon

12.01.2017 19:19 | Česko | ČTK

Česká televize při vysílání zpravodajského bloku Americká volební noc k volbě amerického prezidenta loni v listopadu podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání porušila zákon.

 

 

Zpravodajství bylo nevyvážené a stranilo kandidátce Hillary Clintonové na úkor Donalda Trumpa, uvedla RRTV v dnešní tiskové zprávě. ČT dosud stanovisko rady neobdržela, ale zpravodajství k volbě jako celek považuje za vyvážené.

ČT podle rady odvysílala nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta.

"Česká televize prozatím neobdržela podrobné stanovisko RRTV. Nejsou nám známy ani podklady a analýzy, ze kterých rada při svém rozhodování vycházela. Proto se nyní k dílčím informacím z tiskové zprávy RRTV nemůžeme podrobněji vyjádřit. Jsme však nadále přesvědčeni o tom, že dvanáctihodinové vysílání ČT24 věnované americkým prezidentským volbám bylo objektivní a ve svém celku vyvážené, a to včetně jeho výseku, ke kterému se vyjádřila RRTV," reagovala pro ČTK mluvčí ČT Alžběta Plívová.

V rámci vysílání došlo podle rady například k manipulativnímu spojení obrazu a slova během reportáže o postoji amerických celebrit k oběma kandidátům. V okamžiku, kdy v komentáři zněla informace, že proti Donaldu Trumpovi už mezi hvězdami vznikla i petice, byly v obraze zařazeny fotografie podporovatelů Trumpa Clinta Eastwooda nebo Chucka Norrise, čímž mohl být u diváka vytvořen jednoznačný dojem, že se jedná právě o osoby, které se připojily k petici, uvedla rada.

Televize podle ní měla také v komentářích ve studiu nebo v předtočených příspěvcích dát prostor čtyřem americkým občanům, kteří byli všichni příznivci Clintonové a kritizovali Trumpa. ČT také využívala příspěvky americké televize CNN, která před volbami otevřeně sympatizovala s Clintonovou. V několika případech rovněž nebyly komentáře odděleny od informací zpravodajského charakteru, dodala RRTV.

Podle Plívové se informace uvedené v tiskové zprávě rady jeví jako neúplné. "Ve vysílání ČT24 k prezidentským volbám v USA vystoupilo 24 hostů, 11 z nich pak přímo v úseku, na který se RRTV zaměřila, přičemž šlo o diverzifikovanou názorovou skupinu. Její součástí bylo i pět respondentů-občanů USA, rozhodně se však nejednalo o ´transparentní příznivce´ jednoho či druhého kandidáta. Podrobnější informace budeme moci poskytnout až se seznámíme s detailnějšími podklady," dodala mluvčí ČT.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.