Už sú známe nominácie na Českého leva

Už sú známe nominácie na Českého leva Foto: ČFTA

Za nejlepší televizní film nebo minisérie mají šanci na ocenění Český lev projekty Hlas pro římského krále, Modré stíny a Zločin v Polné. V kategorii nejlepší dramatický televizní seriál mohou uspět seriály Kosmo, Pustina a Rapl.

 O výsledcích hlasování akademiků dnes ČTK za Českou filmovou a televizní akademii (ČFTA) informovala Nikola Lörinczová.

Vítězové ve dvou kategoriích za televizní tvorbu budou vyhlášeni na galavečeru 24. ročníku cen Český lev 4. března v pražském Rudolfinu.

ČFTA oceňuje televizní tvorbu druhým rokem. Na rozdíl od filmů, které jsou do souboje o České lvy zařazeny automaticky, do dvou televizních kategorií přihlašují své projekty vysílatelé. Letos své snímky nominovala Česká televize, HBO Europe, TV Nova a TV Prima. Akademici z nich vybírali v jednokolovém hlasování.

Už v lednu odhalila ČFTA nominace ve filmových kategoriích. Počtem 14 nominací dominuje drama režiséra Julia Ševčíka Masaryk. Dvanáct nominací získal snímek Anthropoid Seana Ellise, devět nominací má drama Jana Hřebejka Učitelka a snímek Já, Olga Hepnarová režisérů Petra Kazdy a Tomáše Weinreba jich obdržel osm. Celkem 112 hlasujících akademiků vybíralo ze 42 celovečerních hraných a animovaných filmů a 29 dokumentů uvedených do distribuce v roce 2016. O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 statutárních kategoriích.

Kromě zveřejnění nominací už byli vyhlášeni také vítězové nestatutárních cen. Cenu filmových fanoušků si odnesl režisér Sean Ellis za film Anthropoid, který byl na webu Česko-Slovenské filmové databáze oceněn nadprůměrnými 80 procenty. Ocenění za nejlepší filmový plakát získal Lukáš Veverka, tvůrce plakátu filmu Já, Olga Hepnarová.

Černobílé drama Já, Olga Hepnarová uspělo na konci ledna na Cenách české filmové kritiky, kde získalo cenu za režii. Polská herečka Michalina Olszańská dostala za ztvárnění titulní role cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Zároveň se snímek stal díky polskému kameramanovi Adamu Sikorovi nejlepším audiovizuálním počinem. Weinreb a Kazda dostali cenu společnosti innogy pro Objev roku.

Vítězem Cen české filmové kritiky se stal Rodinný film, který natočil slovinský filmař Olmo Omerzu. Nejlepším dokumentem byl vyhlášen Normální autistický film. V mužské kategorii byl za herecký výkon oceněn Miroslav Hanuš z pražského Divadla v Dlouhé; ztvárnil bachaře ve filmu Petra Václava Nikdy nejsme sami. Nově přibyla kategorie Mimo kino, v níž byli oceněni tvůrci seriálu Pustina; v produkci HBO ho podle scénáře Štěpána Hulíka natočili Ivan Zachariáš a Alice Nellis. Osmidílný projekt už v polovině ledna získal hlavní cenu Trilobit Českého filmového a televizního svazu FITES.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.