Poslanci - komunisti dostali anticenu za to, že chceli trestať hanobenie prezidenta

Poslanci - komunisti dostali anticenu za to, že chceli trestať hanobenie prezidenta Foto: FB KSČM

Hlavní anticenu za omezování svobody projevu dostali poslanci v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM). 

 

 

Obdrželi ji za pokus obnovit trestný čin hanobení prezidenta republiky. Hlavní kladné ocenění převzal Nadační fond nezávislé žurnalitiky za podporu investigativních novinářů. Ceny v soutěži, v níž se hodnotí především přístup úřadů k informacím, vyhlásila pořádající Otevřená společnost.

Jednu z dílčích záporných cen obdržela Kancelář prezidenta republiky za to, že odmítla poskytnout text dopisu amerického prezidenta Donalda Trumpa k jeho odloženému setkání s Milošem Zemanem. Prezidentská kancelář se podle garanta soutěže Oldřicha Kužílka hájila tím, že dopis je informace vzniklá bez použití veřejných prostředků, která byla předána osobou, na kterou se zákon o svobodném přístupu k informacím nevztahuje.

Záporné ocenění dostala také Sněmovna za přijetí novely stavebního zákona, která zrušila možnost veřejnosti účastnit se řízení prostřednictvím spolků. Zrušení kritizovaly zejména ekologické organizace. Senát naopak dostal kladné ocenění "za záchranu registru smluv", když se postavil proti rozšiřování výjimek. Pozitivní cenu dostalo rovněž Brno za projekt participativního rozpočtu.